Interzorg De Slingeborgh kampt met besmettelijk Norovirus

DELEN
ASSEN – Bij de ingang van Interzorg de Slingeborgh in Assen hangt sinds dinsdagmorgen een groot papier bij de ingang met de tekst ‘Noro Isolatie’.

Sinds gisteren heeft het zorgcentrum te maken met een uitbraak van het zogeheten norovirus. Een zeer besmettelijk virus dat zich kenmerkt door hoofdpijn, koorts, braken, buikpijn, diarree en misselijkheid. In de Slingeborgh is het desinfectie protocol van kracht. Familieleden van de bewoners blijven welkom maar moeten zich aan het protocol van de Slingeborgh houden.

Wat is het norovirus?

Mensen krijgen door het norovirus een ontsteking van de darmen. Een norovirusinfectie is erg besmettelijk. Het wordt ook wel ‘buikgriep’ genoemd. Buikgriep door het norovirus komt in Nederland vaak voor. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 3 dagen.

Bij ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten veroorzaakt door het norovirus ernstiger zijn en aanzienlijk langer duren. Ook kan het virus kan risicovol zijn voor oudere bewoners en patiënten, omdat door diarree en braken uitdroging op de loer ligt.

Hoe kunt u het norovirus krijgen?

Iemand die een norovirusinfectie heeft, kan anderen besmetten via de handen. Wast iemand de handen niet goed na een bezoek aan het toilet? Dan kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurkruk zitten. Hierdoor kan het virus via de handen in de mond terecht komen. Via de handen kan het virus ook op bestek, servies en eten terechtkomen. Ook als iemand braakt, komt het virus in de lucht en zo kan het op spullen terechtkomen. Via die spullen, servies of eten kan het op de handen en in de mond komen en kun je besmet raken. Iemand kan besmet zijn met het virus, maar geen klachten hebben. Hij of zij kan dan wel anderen besmetten.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen