Invoering van digitaal opkoopregister voor handelaren in tweedehands goederen

DELEN

ASSEN – De gemeente Assen gaat een digitaal opkopersregister voor handelaren in tweedehands goederen invoeren. Nu nog zijn deze handelaren verplicht de aangekochte en verkochte goederen in een registratieboek bij te houden.

Zo moet heling worden tegengegaan. Door het register te digitaliseren kan er een koppeling worden gelegd met het computersysteem van de politie (database Stop Heling).

In het digitale systeem krijgt de politie onmiddellijk een melding als een gestolen en bij de politie geregistreerd goed in het opkoopregister wordt ingevoerd. Door de snelle uitwisseling van gegevens met de politie wordt de pakkans van helers, inbrekers en veelplegers vergroot. De kans dat de handelaar van diefstal afkomstige goederen verkoopt wordt tevens aanzienlijk kleiner.

Voor de invoering van de digitale registerplicht is de Algemeen Plaatselijke Verordening van de gemeente aangepast. Mensen die van opkopen hun beroep of  een gewoonte maken, zijn volgens de APV verplicht om dat bij de gemeente te melden.

De invoering van het digitale opkoopregister heeft voor handelaren die zich aanmelden tal van voordelen. Het geeft inzicht in voorraden en biedt ondersteuning bij magazijncontroles. Daarnaast kan in het register eenvoudig worden gesorteerd en gezocht op soort, merk, type of serienummer.

Verder zijn handelaren door het gebruik van het systeem minder tijd kwijt bij registercontroles door gemeente en politie.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen