Iran, Bakermat van de beschaving allermooiste tentoonstelling ooit in Drents Museum

DELEN

Assen – Vanochtend was de perspreview van de nieuwe tentoonstelling in het Drents Museum: Iran, bakermat van de beschaving. De tentoonstelling is van 17 juni tot en met 18 november 2018 voor iedereen te bezoeken. Conservator Van Vilsteren noemt het de allermooiste voorstelling ooit.

Directeur Harry Tupan werd op jonge leeftijd voorgelezen uit het sprookjesboek “Duizend-en-een-nacht”. Deze verhalen hebben enorme indruk op hem gemaakt. “Ik was een Drents jongetje en ik waande mij dan in Oosterse sferen. Ik had er allerlei beelden en gedachten bij”. Later bezocht hij deze landen en voor de tentoonstelling zelf bracht hij een bezoek aan Teheran. Dit bezoek noemt hij ‘een heel warm bad’.

Absoluut hoogtepunt
Voor het team van het Drents Museum is deze tentoonstelling het absolute hoogtepunt. Tupan: “We hebben van onze collega’s in Teheran eigenlijk het beste van het beste van het beste gekregen”.

Vincent van Vilsteren
Tupan is heel erg blij met de rol die conservator Vincent van Vilsteren heeft gespeeld. Van Vilsteren neemt dit jaar afscheid vanwege de pensioengerechtigde leeftijd. “Dit is zijn allerlaatste project. Hij heeft een indrukwekkende lijst van tentoonstellingen en een indrukwekkende hoeveelheid boeken gemaakt”.

Bijzondere filmportretten
De vormgeving van de tentoonstelling is geïnspireerd op de Iraanse bazaar. Je loopt als het ware door het bazaargedeelte heen. Je ziet dan stapels met textiel, je ziet tapijten die daar zo gebruikelijk zijn. In die context zijn de museumstukken samengebracht. In de expositie zijn bovendien zes bijzondere filmportretten te bekijken over Iraniërs die in Nederland wonen, waaronder Alireza Jahanbakhsh (voetballer, nu bij het WK in Rusland) en kapper Iliyas Hoshyar van Studio Cosi (kapsalon in Assen).

Blikvanger
Blikvanger in de tentoonstelling is het enorme overwinningsreliëf dat koning Darius de Grote circa 520 voor Christus liet aanbrengen op een 66 meter hoge rots in Bisotun, vlak langs de oeroude karavaanroute van Babylon naar Centraal Azië. Met de inscripties in drie talen is het een magische vastlegging van de stichting van het nieuwe Perzische Rijk. In de tentoonstelling is dit reliëf van 15 x 6 meter op ware grootte nagebouwd.

Samenwerking
Jebrael Nokandeh, directeur van het National Museum in Teheran, was ook aanwezig tijdens de perspreview en vertelt het een en ander. Iliyas Hoshyar fungeerde als tolk. De tentoonstelling bestaat uit bijna 200 objecten waarvan een aantal stukken echt tot de alleroudste beschaving behoren. Een groot deel van de objecten is nooit eerder in Nederland getoond en zelfs nog nooit eerder buiten Iran te zien geweest. De heer Nokandeh heeft tevens aan het Drents Museum gevraagd om een samenwerking aan te gaan om eventueel Nederlandse objecten in Iran tentoon te stellen. Hij wil graag Nederland tonen aan het Iraanse volk, “En dan geen bloemen, maar de bloemen van kunst en cultuur”. Het Drents Museum is geïnteresseerd in dit voorstel en gaat de komende dagen hierover in gesprek.

Gouden rhyton, massief gouden beker

“Mooiste tentoonstelling ooit”
Conservator Van Vilsteren vertelt dat hij niet van de sprookjes is, zoals Harry Tupan, maar meer van Pietje Bel en Arendsoog. “Dat dit ooit zou gebeuren heb ik nooit kunnen dromen”. Over de tentoonstelling The Great Liao heeft hij gezegd dat dat de mooiste tentoonstelling was die hij ooit gemaakt had. “Maar ja, ik wist niet dat er nog één achteraan zou komen. Mijn pensioenregeling werd veranderd, dus ik moest wat langer door”, zegt hij lachend.

Conservator Vincent van Vilsteren

“Ik denk dat ik kan zeggen, dat dit de Liao nog weer overtreft en dat dit mijn allermooiste tentoonstelling is die ik ooit gemaakt heb”. Van Vilsteren laat weten dat hij ‘apetrots’ is.

Hoogstaande beschaving
Van Vilsteren: “We moeten niet naar Iran kijken met de blik die ons door de pers wordt voorgeschoteld, maar het is een samenleving die echt al heel vroeg bijzondere dingen heeft uitgevonden en bedacht. Het is een hoogstaande beschaving. De Bakermat van de beschaving is een term waar ik echt 100% achter sta”.

Bij de tentoonstelling verschijnt wederom een gelijknamige publicatie, een uitgave van WBOOKS. Het boek kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop.

Jebrael Nokandeh, directeur van het Nationaal Museum in Teheran en Harry Tupan van het Drents Museum

Thomas Erdbrink en andere activiteiten
Rond Iran organiseert het Drents Museum verschillende activiteiten. Zo is er elke donderdag- en zondagmiddag een gratis introductie op de tentoonstelling en is er een speciale familieroute. Thomas Erdbrink, van de documentaireserie Onze man in Teheran komt in het najaar naar Assen om te vertellen over zijn avonturen in Iran. Op 28 oktober is er een bijzonder optreden van het Rembrandt Frerichs Trio en zanger Mohamed Motamedi. Kijk voor het gehele activiteitenoverzicht op www.drentsmuseum.nl.

Tekst en foto’s: M. Babtist