Jack Miller wint Motogp op circuit Assen

DELEN

Assen – Jack Miller heeft verrassend de MotoGP van Assen gewonnen. De Australische Honda-coureur, die niet eerder een zege behaalde in de koningsklasse van de motorsport, profiteerde optimaal van het besluit van de wedstrijdleiding om de race na 14 van de 26 ronden stil te leggen wegens de regen en later te hervatten op een opdrogende baan.

Miller zag de ene na de andere favoriet wegvallen door crashes. Favoriet Valentino Rossi ging na de herstart aan de leiding, toen hij crashte. WK-leider Marc Marquez eindigde na het oponthoud als tweede en vergrootte zijn voorsprong op zijn naaste achtervolgers.

De MotoGP werd zondag een ‘wet race’, waarin Yonny Hernández op de halfdroge baan vroeg in de wedstrijd de kop overnam van Valentino Rossi. In de pitstraat stonden reservemotoren met andere banden klaar, toen de hemel zich boven het circuit helemaal opende. Op dat moment ging Hernández in de fout. Niet veel later werd de race afgevlagd.

Andrea Dovizioso ging op dat moment (14 ronden) aan de leiding, voor de gekende regenrijder Danilo Petrucci en Rossi. Na de herstart gleden de favorieten bij bosjes onderuit. Dovizioso, Petrucci en zelfs Rossi vergaloppeerden zich.

Foto: M. Babtist

WK-leider Marc Marquez zag het allemaal lachend aan. Hij lag even op kop, maar zag vervolgens Jack Miller voorbij razen. De Spanjaard nam geen risico en nam genoegen met de tweede plaats.

foto: M. Babtist

Privérijder Miller maakte geen fout. De Australiër, die in de MotoGP een tiende plaats als beste resultaat had staan, hield Márquez op afstand. De Brit Scott Redding, derde in de kwalificatie, passeerde als derde de finish.

Miller won eerder wel zes grote prijzen in de Moto3. In 2015 stapte hij over naar de koningsklasse. De Moto2 liet hij bewust links liggen; een keuze die niet iedereen begreep. Miller startte zondag van de achttiende plaats, maar dat was geen belemmering voor zijn grootste triomf in de motorsport.