Jammer dat er zo omgegaan wordt met de horeca in Assen

DELEN

Jammer dat er zo omgegaan wordt met de horeca in Assen

Nicole Koopmans en Henk Hoeksema van CafféPranzo aan het Ceresplein in Assen werden vorig jaar gekroond tot “De leukste winkel van Assen”. Dat deze zaak dit stempel verdiend blijft onbetwist, maar de gemeente Assen is dit jaar voor de horecaondernemers niet bepaalde de leukste gemeente van Nederland.

Ceresplein Assen
Geen activiteiten Ceresplein tijdens de Asser TT Speedweek 2014

“Omdat de precario kosten voor deze week zo ongelooflijk hoog waren, hebben wij ons terras ingekort. 1 m2 kost deze TT week 25 euro. Aangezien ons terras 100m2 is zouden we voor deze ene week 2500 euro kwijt zijn. We hebben ervoor gekozen om 30 m2 te gebruiken. We hadden ook kunnen kiezen om het terras deze week niet te gebruiken maar dan had TT regisseur Arjen de Ruyter er mee mogen doen wat hij wil. Dat betekent dat je dus ook een frietkraam, ijskar of broodjes kraam op je terras had kunnen krijgen. Vandaar deze keuze want dan konden ze er verder niks mee”, aldus Nicole Koopmans.

Activiteiten

De gemeente Assen beloofde de ondernemers aan het Ceresplein, dat er tijdens de TT Speedweek 2014 op het ‘plein’ van alles zou worden georganiseerd en de ondernemers volledig betrokken zouden worden bij het festival.

“In januari werd ons dat verteld door de gemeente. Omdat wij een zogeheten ‘dagzaak’ zijn en het hele plein bij ons overdag leeft, zouden er overdag activiteiten georganiseerd worden. Er zou ook elke dag van de week beweging zijn. Er is dus helemaal niks georganiseerd bij ons op het Ceresplein! Het enige wat wij meekrijgen van de TT is dat er af en toe wat motoren door de straat rijden. Iets vaker dan anders”, vervolgt Koopmans.

Juridische stappen

Een aantal horecaondernemers in Assen zijn bezig om juridische stappen te ondernemen tegen de hoge precario kosten. Daar vele horecagelegenheden niet direct in de binnenstad gelegen zijn en ook geen activiteiten hebben in de nabijheid met betrekking tot de TT Speedweek liggen de kosten voor hen te hoog. “Gerechtelijke stappen ondernemen naar de gemeente toe, wordt lastig. Ik heb als antwoord op een email naar de gemeente al een antwoord gehad die meer overkwam als een uitspraak van een rechter, ik denk dat we toch aan het kortste eind trekken. Ze hebben in een raadsvergadering deze besluitvorming gemaakt. Ze hebben het vervolgens gepubliceerd in de krant bij ‘De Brink’ berichten. Als je daar geen bezwaar op maakt ga je dus allemaal akkoord. Wij wonen niet in Assen en negen van de tien keer krijg ik geen krantje met de ‘Brink’ berichten in de zaak. Dus wij hebben hier dus ook niks over gelezen”.

Het laatste woord zal zeker nog niet gevallen zijn aangaande deze ‘precario soap’, echter Nicole Koopmans weet één ding zeker “Het is jammer dat er zo omgegaan wordt met de horeca in Assen”.

Investeringsfonds

Een aantal grote Asser horecaondernemers heeft samen met de afdeling Assen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het initiatief genomen voor de oprichting van een investeringsfonds. Dit fonds zou ondernemers gaan ondersteunen met betrekking tot het ‘speciale’ precario tarief dat door de gemeente Assen is geïntroduceerd. De redactie van Nieuws in Assen heeft voorzitter van KHN-afdeling Assen, Rob van der Valk om commentaar verzocht, echter geen reactie !