Jan Huberts eregast op Vriendendag TT Circuit Assen

DELEN

ASSEN – Al voor Wil Hartog, Jack Middelburg, Boet van Dulmen, Egbert Streuer, Jan de Vries, Aalt Toersen, Henk van Kessel en Hans Spaan hun GP successen behaalden, was Jan Huberts in 1962 de eerste Nederlandse GP winnaar. De 79-jarige oud-coureur was zaterdagmiddag eregast en spreker op de Vriendendag van Stichting Vrienden TT Circuit Assen.

Huberts werd zes maal Nederlands Kampioen en won twee keer een Grand Prix in de 50cc klasse. Huberts is echter minstens zo bekend van zijn werk als teammanager. Zo was hij jarenlang zeer succesvol als manager van Boet van Dulmen. Ook was hij de man achter rijders als Hans Spaan en Wilco Zeelenberg. Geen enkele Nederlander is zo vaak in de TT Assen gestart als hij.

Jan Huberts
Jan Huberts (79)
Veiligheid als thema van de Vriendendag

Voor Huberts als spreker het podium betrad in het mediacenter van het TT Circuit, kwamen andere sprekers in het ‘voorprogramma’ eerst aan het woord. Thema van deze achtste Vriendendag was ‘Veiligheid’ en dan bedoeld in de context van veiligheid in de motorsport, maar ook autosport. Sportverslaggever en sportcommentator, maar bovenal motorrijder en motorsportliefhebber Evert ten Napel had de rol van dagvoorzitter op zich genomen.

Na het officiële welkomstwoord aan de ruim 270 gasten door voorzitter Pieter Hofstra nam Jaap Timmer de microfoon voor de laatste stand van zaken omtrent het TT Museum en de huishoudelijke mededelingen met bijhorende anekdotes. Timmer liet aan de aanwezige ‘vrienden’ weten: “Voor het TT Museum hebben we drie opties. TT Plaza, het Wapen van Drenthe en de TT Hall. Voor de laatste twee zouden we definitief kunnen kiezen, maar we houden ook de optie voor het TT Plaza open. Al is deze zeer onzeker. Er is door ‘TT Plaza’ met de politiek in Assen gesproken, maar ook wij zouden graag kennis maken”.

Timmer zou het liefst zien dat het belevenismuseum dicht in de buurt van het TT Circuit gesitueerd zou worden en wel voor de TT van 2018.

vriendendag-6TT Circuit directeur Peter Oosterbaan ging dieper in op de veiligheid en de homologaties die het circuit heeft van onder anderen de FIM en FIA. “Deze zijn noodzakelijk, maar geven ook aan dat ons circuit voldoet aan de veiligheidseisen die de FIM en FIA stellen aan een circuit”.

Martin de Gries nam de gasten virtueel mee in de wereld van het zogeheten Extrication Team. Een team dat gespecialiseerd is in het bevrijden van een ‘beknelde’ coureur uit een voertuig zonder bestaand letsel te verergeren of nog iets te veroorzaken. Het Extrication Team Assen is in 2009 opgericht en telt momenteel 12 leden waaronder twee artsen, drie verpleegkundigen, vijf rescue marshall’s en twee chauffeurs.

Het team in Assen traint elke eerste maandag van de maand en beschikt over een eigen monocoque, een formulewagen cockpit om mee te oefenen. In de middag gaf het team dan ook een geslaagde demonstratie voor de aanwezigen.

Hoofdbaancommissaris Jan Keur sprak over de veiligheid op en langs het circuit en met name over de vlagprocedures, de kleuren en verschillen van de vlaggen en de communicatie onderling.  Ton-Louis Adam van Damen Leathers gaf een presentatie over veilige motorkleding. Met name uitleg bij een leren motorpak dat volgens ingewijden het veiligste is als kleding op de motor. Coureur Quentin Koers van QRacing56 fungeerde voor deze gelegenheid als ‘model’.

Na de lunch sprak eregast Jan Hubert met verhalen over zijn lange en imposante race carrière. Daarna kon met demo’s gaan bekijken of met een rondleiding mee langs de gebouwen van het TT Circuit.

Huldiging 10.000ste ‘vriend’

Door Stichting Vrienden van het TT Circuit werd onlangs de 10.000ste ‘vriend’ ingeschreven. Dit werd gedaan door John Hartlief uit Assen, die inmiddels 90 ‘vrienden’ heeft aangebracht. De gelukkige is Yvonne Blomsma uit Schoonoord geworden. Zij ontving een VIP arrangement voor de Dutch TT in 2017.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen