Jarige Drenten gezocht voor fotoboek ‘Slagroomtaart en slingers’

DELEN

Ilvy Njiokiktjien, winnares van de Zilveren Camera in 2013 (foto begrafenis Nelson Mandela) en voormalig Fotograaf des Vaderlands is voor haar boek ‘Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen’ op zoek naar Drenten die tussen nu en 10 oktober a.s. hun verjaardag vieren. Na het boek volgt later in het jaar nog een expositie van haar foto’s in de grote Nederlandse musea.

De fotografe legt 100 Nederlandse verjaardagen vast, van 1 tot 100 jaar. In een zoektocht van anderhalf jaar heeft ze verspreid over de provincies verjaardagen van bijna alle leeftijden kunnen vinden, behalve die van 15, 34, 36, 40, 71, 74, 79 en 89 jaar. Ze wil deze verjaardagen graag in Drenthe fotograferen, omdat ze op dit moment nog geen Drentse verjaardagfeestjes in haar boek heeft.

Doel van het project is om een grote verscheidenheid aan verjaardagspartijtjes vast te leggen om zo een tijdsbeeld van Nederlandse families te schetsen. Ze let daarbij niet alleen op de verspreiding over het land. Ze wil ook door alle groepen van de Nederlandse bevolking de feestjes vastleggen. Daarvoor heeft ze foto’s gemaakt in arme en rijke gezinnen, in grote en kleine huizen, op bijzondere locaties, bij autochtone en allochtone feestjes, noem maar op.

,,In het begin ging het allemaal nog heel makkelijk,’’ zegt Ilvy. ,,Alle mogelijkheden lagen toen nog open en ik besefte op dat moment nog niet dat het vinden van jarigen steeds lastiger zou worden naarmate ik meer verjaardagen had vastgelegd.’’ De fotografe kreeg vanaf het begin medewerking van verschillende radiostations en de grote landelijke kranten.  ,,Ik realiseerde me niet dat ik daardoor voornamelijk aanmeldingen uit de Randstad zou krijgen,’’  aldus Ilvy. Later lukte het haar via verschillende regionale media om ook feestjes in andere provincies te vinden. Alleen in Drenthe lukt het nog niet.

Ilvy Njiokiktjien werkt op dit moment als freelance fotografe en multimediajournaliste vanuit Nederland, maar ze fotografeert over de hele wereld. Met haar fotoserie ‘Afrikaner Bloed’ brak ze in 2011 internationaal door en won een tweede prijs bij de World Press Photo. In 2013 won ze de Zilveren Camera voor haar foto van de begrafenis van Nelson Mandela. Ze publiceert regelmatig in grote, toonaangevende internationale dagbladen.

Inmiddels begint de tijd te dringen omdat de uitgever haar tot 10 oktober de tijd heeft gegeven om het boek af te maken. Daarna gaan ook de exposities van de foto’s van start in de grote Nederlandse musea.  Omdat ze nog maar zo weinig tijd heeft, heeft de fotografe van alles geprobeerd om de laatste Drentse feestjes te vinden. Oproepen op de landelijke radio, persberichten in grote kranten en een noodkreet op Facebook hebben tot nu toe echter geen resultaat. ,,Ik denk dat Drenten gewoon heel erg bescheiden zijn,’’ zegt ze daarover.

Publiciteitscoach Nicky Corts uit Havelte zag Ilvy’s noodkreet op Facebook en nam contact op om haar hulp aan te bieden. Ze plaatste een interview met Ilvy op haar blog www.nickypent.nl. ,,Ik bedacht al snel dat dit waarschijnlijk niet voldoende zou zijn. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg en de tijdsdruk is groot,’’ aldus Nicky. Ze realiseerde zich dat vooral mensen van 70 en ouder waarschijnlijk gemakkelijker via de krant dan via Facebook of het internet te vinden zouden zijn. Zij lichtte daarom de regionale kranten in over Ily’s zoektocht.

Ilvy is ook nog op zoek naar een paar bijzondere feestjes, zoals een slaapfeestje, een surpriseparty, een schuurfeest, een fuif in een bijzonder woonhuis zoals een woonboot, een jarige die in het ziekenhuis ligt, het feestje van iemand van adel, een auditief gehandicapte en tot slot nog de geboortedag van een Jehova’s getuige (Jehova’s getuigen vieren geen verjaardagen). Deze bijzondere feestjes hoeven niet in Drenthe te zijn, maar het mag wel.

De mensen waarvan Ilvy het feestje mag fotograferen, krijgen van haar de foto’s van hun verjaardag. De mooiste foto wordt opgenomen in het boek ‘Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen’. Later worden deze foto’s ook getoond tijdens de exposities in de grote musea. Daarnaast besteed het NRC eens in de twee weken aandacht aan Ilvy’s project. Dan plaatst de krant één van haar verjaardagfoto’s.

De fotografe is inmiddels bijna wanhopig. ,,Ik hoop zo dat het me nog gaat lukken om die laatste jarigen te vinden. Tot het allerlaatst zal ik mijn best doen. Ik heb inmiddels al zo veel tijd en energie in dit boek gestopt, dan kan ik niet opgeven omdat ik die laatste paar jarigen niet kan vinden.’’

Weet u iemand die voor 10 oktober a.s. zijn of haar verjaardag viert? Of wilt u zichzelf aanmelden? Neem dan contact op met Ilvy via de website www.slagroomtaartenslingers.nl. Daar vindt u het inschrijfformulier en meer informatie over dit project. Bellen met Nicky Corts van www.nickypent.nl is ook mogelijk: 0522-491971 of 06-13044350.