Jeffrey Herlings schrijft motorsportgeschiedenis in Assen

DELEN

ASSEN – Wat een ontlading, wat een vreugde! Jeffrey Herlings kon zondag 16 september op het TT Circuit Assen voor ruim 42.000 toeschouwers zijn geluk niet op. Het geluk straalde van hem af nadat hij op het TT Circuit Assen de finish van de MXGP had bereikt en van de motor af stapte.

Omringd door zijn technische staf, fans, en andere gelukkigen die vlak bij hem konden komen, straalde hij als nooit tevoren. De nieuwe wereldkampioen in de MXGP had op Nederlandse bodem geschiedenis geschreven. Hij kon zich laten huldigen als eerste Nederlandse wereldkampioen in de koningsklasse van de motorcross, de MXGP. Minister Bruno Bruins bezocht de Motocross Grand Prix of the Netherlands die met volle tribunes en een groot oranjelegioen een uitstekende opmaat leek voor de in 2019 geplande Motocross of Nations.

Toen hij zijn monteur en inmiddels goede vriend Ruben Tureluren in de armen viel, brak Herlings. Even vloeiden de trainen bij de nieuwe wereldkampioen en kwam de emotie van twee jaren keihard knokken voor het hoogste naar buiten. In de eerste van de twee MXGP-races van Assen kende Herlings geen enkele tegenstand, ook niet van zijn directe belager in het WK, de Italiaanse stalgenoot Antonio Caïroli. Deze mocht slechts anderhalve ronde ruiken aan een dagsucces, maar daarna vond Herlings het genoeg. Hij nam het heft in handen, greep de eerste plek en bouwde zijn voorsprong gestaag uit. Zonder enige tegenstand van Caïroli finishte Herlings als eerste met dertig seconden voorsprong op zijn concurrent.

“Droom wordt werkelijkheid”

Race twee zou alleen een formaliteit worden, maar het pakte iets anders uit. Herlings viel in de eerste ronde en moest vanaf plek vijf de race opnieuw beginnen. Maar het duurde niet lang of hij had de negen seconden achterstand op koploper en concurrent Caïroli goedgemaakt. In ronde tien pakte Herlings de kop over om die niet meer uit handen te geven. Hij onderstreepte met de zege in race twee zijn suprematie. Dolblij was hij na afloop. “Een droom is werkelijkheid geworden en dat zo dicht bij huis. Geweldig. Mentaal was het vandaag heel zwaar met al die media-aandacht en alle ogen die op mij gericht waren. Maar in de laatste ronde heb ik echt kunnen genieten”, aldus een dolblije Herlings die geschiedenis schreef op het TT Circuit Assen.

EMX125: Dankers tweede Nederlandse winnaar

In de EMX125, die zondagochtend al op tijd haar tweede race kende, reed onze landgenoot Ralvo Dankers naar de overwinning. Op de derde plaats eindigde ook een Nederlander, Rick Elzinga. De Fransman Florian Miot werd tweede en gaat in de tussenstand van de EMX125 nog steeds aan de leiding.

Van de Ven op het WMX-podium

In de WMX, de klasse voor dames, kwam Nancy van de ven zondag tot de tweede plaats. Die positie wist ze in de slotfase van de race te veroveren, maar de dame die op de eerste plek reed, Kiara Fontanesi, was niet van plan de leiding op te geven. De Italiaanse wereldkampioen schakelde een tandje bij en Van de Ven bleef op ruim zes seconden steken.

Vlaanderen tweede in MX2

Hij liet in de kwalificatie race op zaterdag al zien dat er rekening met hem moet worden gehouden. Jorge Prado onderstreepte dat zondag door een dubbele winst in de MX2. Onze landgenoot Calvin Vlaanderen moest in race één nog genoegen nemen met een licht teleurstellende vijfde plek, maar in race twee nam hij duidelijk revanche. Met de tweede plaats achter Prado haalde hij alles uit zijn Honda en mocht hij op het ereschavot plaatsnemen. Prado kan over twee weken zijn wereldtitel MX2 binnen halen.

Lawrence ongenaakbaar in EMX 250

De Australiër Jett Lawrence behaalde zondag zijn tweede zege van dit weekend op het TT Circuit. Was hij zaterdag al ongenaakbaar in de EMX250, zondag verwees hij zijn naaste concurrent Kevin Horgmo uit Noordwegen opnieuw naar het tweede plan.