Jellie van Rhee benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

DELEN

Assen – In de periode rond Koningsdag worden vele Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen die zich op een bijzondere wijze inzetten voor de samenleving. Bij Interzorg Noord-Nederland, locatie de Slingeborgh, werd vanochtend Jellie van Rhee-Staal in het zonnetje gezet en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Loco-burgemeester Harmke Vlieg reikte de onderscheiding uit aan een compleet verraste Jellie van Rhee-Staal.

Met een smoesje was Jellie van Rhee deze vrijdagochtend naar de Slingeborgh gelokt, waar ze al sinds 1990 de meest uiteenlopende vrijwilligersactiviteiten verricht. Normaal gesproken zou ze helpen rondom het middageten. Er was haar echter gevraagd om ‘s ochtends al aanwezig te zijn tijdens het dagelijkse koffiemoment in het restaurant. Er was zogenaamd een feestelijke ochtend vanwege Koningsdag en ziekte onder de vrijwilligers, dus ‘men kwam handen te kort en Jellie haar hulp was zeer gewenst’.

Even voor tien uur begon ze vrolijk met het inschenken van de koffie, zich van geen kwaad bewust. De slingers, die hingen er alvast vanwege Koningsdag, was haar verteld. Harmke Vlieg was inmiddels gearriveerd en ook zij kreeg een kopje koffie aangeboden. Daarna nam ze plaats bij de andere vrijwilligers in afwachting van hetgeen ging gebeuren.

En toen was daar opeens een deel van haar familie, die plaatsnam aan een gereserveerde tafel. Behoorlijk verrast en enigszins geschrokken keek Jellie toe en werd verzocht bij haar familie plaats te nemen.

Henriëtte, activiteitenbegeleidster, legt uit: “Wij drinken hier een kopje koffie, zoals elke dag om tien uur, maar vandaag is dat wel heel erg speciaal. Het is ook een geheim. En ik geloof zo te zien aan alle gezichten, dat wij echt heel goed een geheim kunnen bewaren”. Henriëtte gaf vervolgens het woord aan Harmke Vlieg.

“Bekend en vertrouwd gezicht”
Harmke Vlieg: “Ik ben hier vandaag als loco-burgemeester van de Gemeente Assen, maar ik ben hier vooral met een heel speciale feestelijke reden. Om iemand in het zonnetje te zetten. Volgens mij heeft die iemand het al een beetje door. Iemand die haar sporen als vrijwilliger ruimschoots heeft verdiend”. Jellie van Rhee zat volledig onder indruk te luisteren naar de woorden van Harmke Vlieg.

“Hart op de goede plek”
“Mevrouw van Rhee, ik kan gerust zeggen dat u een bekend en vertrouwd gezicht bent hier in de Slingeborgh. U loopt hier al jarenlang rond. En mocht de administratie een keer zoekraken, dan kunnen ze best, volgens mij, u raadplegen om de boel weer op orde te krijgen”. Harmke noemde haar een vrijwilliger met het hart op de goede plek en iemand die bereid is om de handen uit de mouwen te steken. Volgens Harmke is de vraag wat Jellie van Rhee doet in de Slingeborgh de verkeerde vraag; “Je kunt beter vragen wat u hier níet doet”.

“Betrokken duizendpoot”
Jellie van Rhee serveert in de Slingeborgh de maaltijden, is actief bij het kerstdiner, helpt in het winkeltje van de Slingeborgh en ze begeleidt de bewoners bij de kerkmiddag. “Wat moet het voor de directie en het personeel en natuurlijk de bewoners geweldig zijn om zo’n betrokken duizendpoot in hun midden te hebben”, aldus Harmke Vlieg, “En daarom kan ik u zeggen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau”. In de zaal klonk een “ohhhhhh”, gevolgd door een groot en welgemeend applaus door de aanwezigen.

Harmke Vliegt spelt het lintje op bij Jellie van Rhee

Jellie van Rhee werd naar voren geroepen en kreeg uit handen van Harmke Vlieg het lintje overhandigd en opgespeld. Daarna was er gelegenheid voor het feliciteren. Onder de indruk nam ze alle felicitaties in ontvangst; “Dankjewel. Wat een stress”.

In de rij om Jellie van Rhee te feliciteren
Volop emoties tijdens de felicitaties

“Heel gezellig met elkaar”
De familie van Jellie van Rhee heeft haar voorgedragen voor het lintje. In samenwerking en overleg met de Slingeborgh werd deze feestelijke ochtend georganiseerd. Na het feliciteren was er tijd voor een welverdiend kopje koffie met gebak. Ze hoopt haar vrijwilligerswerk nog een tijd vol te houden; “Het is hier heel gezellig met elkaar”. Harmke Vlieg genoot zelf ook enorm mee: “Prachtig, hè. Dat vind ik het leukste aan dit soort dingen, mensen écht verrassen”.

Foto’s en tekst: M. Babtist