Jessica Hovinga: “Als Time Out slaagt, dan is mijn missie geslaagd”

DELEN

Assen – Een aankondiging over de opening van een ontmoetingsplek voor jongeren. Het zou een standaardbericht kunnen zijn. Het verhaal achter deze ontmoetingsplek is echter niet standaard, maar aangrijpend, bijzonder en dapper. Het verhaal over Time Out. Het verhaal van Jessica.

Jessica Hovinga krijgt in 2013 te horen dat ze borstkanker heeft. Ze doorloopt hoopvol een heel medisch traject maar een jaar later blijken er helaas uitzaaiingen te zijn. “Ik ben in principe opgegeven. Mijn dochter Rachèl trok het allemaal niet. Ze kon niet aanzien dat ik pijn had, kaal werd, noem maar op”. Jessica haar dochter was destijds rond de 14 jaar, een puber, en ze kon eigenlijk nergens terecht voor hulp of ontspanning.

Jessica vervolgt: “Wij zijn toen op zoek gegaan … Waar is een stukje begeleiding voor dat kind ? … Toen kwamen wij uit bij Haren, Het Behouden Huys. Dat is hartstikke leuk, maar dat is in Háren ! Dus opa moest mee, want ik kon niet zo lang in de auto zitten. Je bent dus weer afhankelijk van ….”. Het Behouden Huys geeft bovendien gespecialiseerde zorg, maar ontspanning en contact met lotgenoten was ook belangrijk. “Verder was er eigenlijk niets voor de kinderen”, vertelt Jessica, “Voor de partners heb je iets, voor kinderen met kanker heb je iets, voor de mensen zelf is er iets, maar voor de kinderen ván heb je in de omgeving van Assen niets, behalve dan de hulp voor jonge mantelzorgers namens Vaart Welzijn”.

Een oplossing in de vorm van kalmeringstabletten of een pleeggezin wilden ze niet. “We zijn jaren met z’n tweeën geweest, die band is zo hecht, dan ga je niet naar een pleeggezin”. In de week dat Jessica chemo kreeg, was Rachèl bij opa en oma. Na die week krabbelde Jessica weer wat op en kwam Rachèl weer thuis. Door de worsteling van haar dochter, en daardoor de worsteling bij zichzelf, ontstond langzamerhand het idee om zelf iets op te zetten voor jongeren (12-18 jaar) van een ouder met kanker.

Buurt Informatie Centrum
“Het is dus voortgekomen uit een eigen situatie. Het plan is er al veel langer, maar welke wegen moet je bewandelen ? Het is zo lastig als je er zelf totaal niet in zit”. De concrete plannen ontstonden een aantal maanden geleden. Via Mijn Buurt Assen kreeg ze de beschikking over een ruimte: Het Buurt Informatie Centrum aan de Linthorst Homanstraat 13 in Assen. Op de begane grond is een huiskamer met een bank, salontafel, stoelen etc. Dé perfecte plek om een ontmoetingsruimte te creëren.

Time Out
Er werd een naam bedacht, althans, Jessica liet haar volgers op Facebook meedenken over de naam en men koos uiteindelijk voor de naam TIME OUT. “Wij zijn dus echt blij dat wij in Assen een plekje hebben gekregen. Ouders hoeven niet meer te brengen of te halen. Ze kunnen zelf komen”. Men heeft rekening gehouden met een tijdstip vroeg op de avond, 18:30 – 20:00 uur. Het is de bedoeling om te beginnen met één keer per twee weken gezellig bij elkaar te komen, met de mogelijkheid om dit uit te breiden, al naar gelang de behoefte of de groepsgrootte. Er is per avond ongeveer plek voor acht kinderen. Per avond zullen ook minimaal twee volwassenen aanwezig zijn voor begeleiding.

Drie generaties
Moeder Alie Hovinga schuift iets later bij het gesprek aan. Ook zij zal als begeleider aanwezig zijn op de donderdagavond, naast Jessica en Rachèl. “Ik vind het ook zo leuk dat wij drie generaties zijn. De een heeft behoefte aan een moederfiguur, de ander wil een jeugdig iemand en jij zit daar tussenin” en ze kijkt naar haar dochter Jessica die haar moeder aanvult: “Wij hebben eigenlijk het perfecte groepje. Rachel (18) staat heel dicht bij de jeugd, ze volgt een opleiding Sociaal Agogisch Werk (Pedagogisch Werk), SAW-PW. Mam heeft levenservaring, is heel goed met kinderen en ze is een oma-figuur. En ik heb zelf natuurlijk de opleiding hiervoor. Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen zonder enige ervaring. Het is niet zomaar: Dit gaan we even doen. Zeker niet”.

Wat hebben ze te bieden
Gezelligheid, ontspanning, leuke activiteiten. Dat kan van alles zijn: schilderen, knutselen, disco, BBQ, spelletjes. Alles om een beetje de aandacht af te leiden van de zorgen rondom een zieke ouder. Het is de bedoeling om hoofdzakelijk plezier te maken met elkaar, maar er is ook een mogelijkheid om even je ei kwijt te kunnen. Op de eerste verdieping is een ruimte beschikbaar waar jongeren zich met één van de begeleiders kunnen afzonderen. Jessica: “We vangen de eerste emotie even op. We gaan er niet diep op in, daar zijn wij niet voor. Ze moeten niet het gevoel hebben dat ze naar therapie gaan, dat willen wij absoluut niet. Het is geen therapiegroep. De drempel is dan zo groot voor die jongeren”. De nadruk ligt echt op het plezier met elkaar.

Opening
Donderdagavond 24 augustus 18:30 uur zal Time Out voor de eerste keer geopend zijn. Aanmelden via jesca1278@gmail.com stelt men op prijs, maar spontaan binnenlopen kan eventueel ook. Voor het plannen en organiseren van activiteiten is het echter wel prettig om te weten hoeveel personen aanwezig zijn. Men volgt wat de groep wil. “Het is niet dat wij bepalen wat hun gaan doen. Maar: Wat vinden jullie leuk om te doen?”.

Bij mij aan tafel zit een sterke krachtige vrouw die weet wat ze wil: Een ontmoetingsplek oprichten voor jongeren waarvan vader of moeder kanker heeft. Maar ook een vrouw met veel emoties. Ze vertelt over haar moeder: “Mam is al een kind verloren. Dat is heel heftig. Ik zie dat natuurlijk van buitenaf gebeuren. Ik heb mijn eigen emoties en dan moet je gaan vertellen dat ze ook haar tweede kind gaat verliezen. Ik ben er straks niet meer. Zij heeft straks twee kleinkinderen waar ze er ook voor moet zijn”.

Bucketlist
Een zogenaamde Bucketlist heeft Jessica zeker. “Kleine dingetjes”, zegt Jessica, “Ja, twee grote dingen misschien, maar of dat nog haalbaar is … “. Als kleine dingen noemt ze picknicken ergens bij ondergaande zon met haar dochter.

“Maar …”, en dan zwijgt ze even, ” … Als Time Out slaagt, als dát maar slaagt, al hebben we maar twee kinderen, dán is mijn missie geslaagd. Ik hoop dat ik dat nog meemaak …”. We vegen allebei een traan weg en Jessica vervolgt weer vrolijk haar verhaal. Typerend voor Jessica. Nooit klagen. Dat zegt ze zelf ook: “Ik ben stabiel, ik klaag eigenlijk nooit”.

“Sorry, daar heb ik geen tijd voor”
Ze vertelt over het moment dat ze hoorde dat ze kanker had. “Mijn eerste reactie was: Sorry, daar heb ik geen tijd voor. Ik was net aan een nieuwe opleiding (Verzorgende IG) begonnen, een geweldige opleiding. Ik was niet verdrietig of wat dan ook, ik had er gewoon geen tijd voor. Totdat het doordringt. Je moet het aan je kind vertellen en je ouders, die al een kind missen. En dan moet jij ze gaan vertellen dat ze nóg een kind gaan verliezen. De behandelingen onderga je gewoon. Tijdens de chemo heb ik ook maar één keer een moment gehad dat ik dacht: Waar doe ik het allemaal voor, dit is zo heftig. Dit trek ik niet “.

Waar een ander het hoofd laat hangen, zet Jessica haar hele kamer op de kop en verbouwt ze de hele boel. Ze vertelt, dat als ze iets níet kan, dat ze juist heel hard haar best gaat doen om het tóch voor elkaar te krijgen. “Mijn plekje in de maatschappij ben ik een beetje kwijt en op deze manier maak ik mezelf nuttig en voel ik mij fijn. Ik klaag niet, ik kom tijd tekort. Alles vergt wel heel veel energie”.

“Knap ? Ik heb geen keus”
Een jonge vrouw met uitzaaiingen in de rug, haar heup, haar bovenbeen, haar rib. Maar toch klaagt ze niet. Jessica: “Ik geniet meer dan ik last heb … Knap ? … Ik heb geen keus”. Een vrouw met een missie: Time Out laten slagen. Gezien haar gedrevenheid zal dat zeker lukken.

Wij wensen Jessica heel veel succes en danken haar voor haar openheid. Zoals ze zelf zei: “Je mag alles opschrijven, ik ben een open boek”. Een vrouw waar menigeen een voorbeeld aan kan nemen; krachtig en positief !

Jessica sluit het gesprek af met de woorden: Wij hebben er heel veel zin in !

Time Out
Voor wie: Jongeren van 12 tot en met 18 jaar, waarvan vader of moeder kanker heeft
Doel: Samen leuke activiteiten doen ( Even niet stilstaan bij de zorgen )
Wanneer: eerste bijeenkomst donderdag 24 augustus 2017, vervolgens iedere donderdag in de even weken
Tijd: 18:30 – 20:00 uur
Prijs: Kosteloos
Waar: Buurt Informatie Centrum, Linthorst Homanstraat 13, Assen

Meer informatie: jesca1278@hotmail.com

Tekst en foto: M. Babtist