Jeugddetentie geëist voor veroorzaker dodelijk ongeval Asser Boys

DELEN

Assen – De officier van Justitie heeft een jaar jeugddetentie geëist tegen de 19-jarige M.B. uit Smilde voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval na afloop van een training bij de Asser Boys. Hij was onder invloed van alcohol.

Twee leeftijdsgenoten, Robbin Jan Tingen en Roy van Solkema, kwamen hierbij om het leven. Een derde passagier raakte zwaar gewond. Volgens het Openbaar Ministerie was bestuurder M.B. onder invloed van alcohol en reed hij te hard. Op de Lonerstraat raakte de bestuurder de macht over het stuur kwijt en kwam tegen een boom tot stilstand.

Uit een bloedproef bleek volgens het OM dat de man te veel had gedronken om te mogen rijden. Er werd een alcoholpromillage van 0,49 aangetroffen in zijn bloed.

Het ongeluk gebeurde op 19 september vorig jaar na afloop van een training bij voetbalclub Asser Boys. Er zaten in totaal vijf personen in de auto, waarvan Roy en Robbin het ongeluk niet overleefden. Een derde inzittende liep (blijvend) hersenletsel op en de bestuurder zelf had een dubbele klaplong. Een vierde inzittende kwam er vrijwel zonder lichamelijk letsel vanaf.

Beide vaders van de overleden jongens lazen een slachtofferverklaring voor en vertellen dat hun verdriet onbeschrijflijk is. Volgens het liveblog van het Dagblad van het Noorden:

“Dit is het verhaal van 5 jongens die door het noodlot aan elkaar verbonden zijn. Vandaag gaat het niet over onze jongens, de nabestaanden. Wij zijn geen partij vandaag. Vandaag gaat het over M. Maar wij hebben het recht op een slachtofferverklaring, we horen dat dat goed is voor onze verwerking. We zullen het zien.

Niemand van u begrijpt wat wij doormaken, hoe wij het hier ook vertellen.

Wij willen u onze vertwijfeling laten zien, onze radeloosheid, verwarring, kwetsbaarheid. Voor iedereen die dit hoort: uw mening helpt ons niet. Uw arm om ons heen wel.

M. wees stil en neem in diepe nederigheid je verantwoordelijkheid.”

Geen contact nabestaanden
De Officier van Justitie benoemt dat er nog steeds geen goed contact is met de nabestaanden en dat een oprecht Sorry van de verdachte niet is gehoord.
Advocaat Eric Stoeten reageert hier later op met: “M. is erg boos op zichzelf. Het waren ook vrienden van hem. M. wilde meer contact met nabestaanden maar dat werd hem door familieagenten afgeraden. Het zou niet verstandig zijn om inhoudelijk over de zaak te spreken. M. is heel open geweest, van begin af aan. Dus dat hij niet wilde praten, zou ook niet in dit beeld passen.”

Officier van Justitie
Volgens de OvJ staat vast dat de automobilist met een veel te hoge snelheid over een drempel reed, waarna hij de controle over de auto verloor. Bij de politie heeft M.B. gezegd dat hij groepsdruk ervoer. “Maar ik heb het wel zelf gedaan. Ik heb ingehaald met een te hoge snelheid. Het was dom. Ik heb zelf de beslissing genomen”

OvJ: “In een paar seconden is hun jonge leven abrupt tot stilstand gebracht. Er was een vrolijke sfeer in de auto. Na de klap was het doodstil”. De officier acht bewezen dat de verdachte onder invloed van drank was, heeft ingehaald op een drempel en veel te hard reed.

Volgens de officier is hij schuldig aan een grove verkeersfout. De reclassering adviseert om het jeugdstrafrecht toe te passen. Van de jeugddetentie is de helft voorwaardelijk geëist. Daarnaast wil de officier dat een rijontzegging van drie jaar wordt opgelegd.

Advocaat Erik Stoeten
Advocaat Erik Stoeten pleitte voor een werkstraf in plaats van jeugddetentie. De raadsman zei dat B. de volledige verantwoordelijkheid neemt. “Hij heeft direct tegen de politie gezegd dat hij drie biertjes had gedronken. Te veel voor een beginnend bestuurder. Hij had niet mogen drinken. Ik wil wel benadrukken dat hij niet ladderzat achter het stuur zat”.

Het laatste woord is uiteindelijk voor M.B.:

“Als ik het terug kon draaien had ik het gedaan. Robbin was m’n beste vriend en ik keek enorm op naar Roy. Ik voel me ontzettend schuldig en kan me niet voorstellen hoe alle betrokkenen zich voelen. Ik heb zo’n domme fout gemaakt en ik wil mijn excuses aanbieden.”

De rechtbank doet op 19 maart 13:00 uur uitspraak.