Jongeren in Assen ‘FOC moet er komen, maar in de binnenstad’

DELEN
Jongeren in Assen 'FOC moet er komen, maar in de binnenstad'
ASSEN – Binnen de gemeente Assen wordt al een tijdje gesproken over de eventuele komst van een Factory Outlet Center (FOC) in Assen. Binnen Assen zijn er al diverse meningen naar buiten gebracht, maar nog niet de mening van een grote groep in Assen, de jeugd.

Omdat Jong Assen het belangrijk vindt dat de mening van jongeren in Assen gehoord wordt, hebben zij besloten om na ons succes met de TT-enquête opnieuw een vragenlijst online te zetten met een paar kleine vragen over de eventuele komst van een FOC in Assen. De uitslag van dit online onderzoek is vandaag bekend gemaakt door Jong Assen.

In samenwerking met het Drenthe College is Jong Assen in gesprek geweest met studenten over het FOC en de binnenstad van Assen. Uit deze gesprekken blijkt dat jongeren (net zoals de gemeenteraad en anderen inwoners uit Assen) verdeeld zijn over dit onderwerp. In totaal is Jong Assen met ruim 50 jongeren in gesprek geweest. Hieronder wordt een samenvatting van de gesprekken weergegeven.

uitslag FOCEen meerderheid van de jongeren vindt dat er een FOC in Assen moet komen, maar dan wel een FOC in de binnenstad. Jong Assen heeft gemerkt, dat jongeren veel waarde hechten aan de binnenstad. De leegstand is de jongeren een doorn in het oog. De binnenstad mist volgens jongeren onder andere gezelligheid. Door de leegstaande panden nodigt het volgens jongeren niet uit om gezellig in Assen te gaan winkelen en zou het goed zijn om de huren van de panden te verlagen, zodat winkeleigenaren eerder een winkel kunnen beginnen.

Jongeren verwachten niet dat huurders de huren gaan verlagen, maar wellicht is het een idee om wat extra subsidie te realiseren voor beginnende winkeliers. Jongeren hebben liever een FOC in Assen, dan in Emmen of Groningen. Dit heeft puur te maken met het feit dat Assen dan kan profiteren van de werkgelegenheid, economie en de toeristische sector.

Jongeren hebben vernomen dat vanuit de discussie duidelijk geworden is, dat een FOC in de binnenstad niet de voorkeur heeft. Jongeren hebben geen grote bezwaren voor een FOC bij de TT-baan, maar dan is het zeker goed om een gratis verbinding te hebben met de binnenstad. Daarnaast vinden jongeren het van essentieel belang, dat er een onderlinge samenwerking is met de binnenstad en het FOC. Het samen met elkaar optrekken en het promoten van Assen zou een goed idee zijn. Om het winkelende publiek van het FOC te stimuleren om de binnenstad te bezoeken lijkt het de jongeren een idee om bijvoorbeeld bij een aankoop van 20 euro een gratis kopje koffie/thee aangeboden te krijgen in de binnenstad of dat je korting kunt verzilveren op een product bij een winkel in de binnenstad.

Ook kun je denken aan korting op een bezoek aan het Drents Museum of een andere (culturele) mogelijkheid. De andere groep jongeren geeft aan liever geen FOC te willen, maar wanneer het er toch komt, het liever in de binnenstad te willen zien. Deze jongeren willen liever dat er geld geïnverteerd wordt in de binnenstad, dan in een FOC. De binnenstad moet gezelliger en aantrekkelijker worden en eigenlijk zou de binnenstad van Assen unieke boetiekjes moeten hebben, zodat consumenten meer getriggerd worden om in de Assense binnenstad te gaan winkelen. De binnenstad moet meer tot leven komen door middel van extra winkels.

We delen de zorg van Jongeren en winkeliers, dat door de komst van een FOC dit gevolgen zou hebben op de binnenstad. Er zou in de binnenstad meer leegstand kunnen komen. Jongeren zien door de komst van een FOC minder mogelijkheden voor de binnenstad.

Het parkeren wordt ook als belangrijk punt aangeduid. Wanneer een FOC er komt, dan zou het goed zijn om één lijn te trekken met betrekking tot het parkeerbeleid. De tegenstelling dat je in de binnenstad fors moet betalen om te kunnen parkeren, en dat het bij het FOC gratis zou kunnen zijn ondersteunen jongeren niet.

Naast het gesprek over het FOC en de binnenstad komt dit plan over als: ‘dat FOC, dat komt er toch wel’. Het zou goed zijn als de gemeente duidelijkheid geeft over dit proces aangezien er in nieuwsberichten en in formulering van andere documenten soms anders doet overkomen. De strubbelingen van de gemeenteraad mag best merkbaar zijn in Assen. Daarnaast willen jongeren graag meer een beeld krijgen van wat het FOC gaat betekenen, het is nog niet heel erg bekend onder jongeren.

Jong Assen (www.jongassen.nl)


2Divorce Assen


Bowlen in Assen