Jongeren inspireren op weg naar studie of werk op de JWF kazerne

DELEN
ASSEN – Een groep van 16 jongeren was vandaag te gast op de Johan Willem Friso kazerne in Assen voor een zogeheten inspiratiedag. Het was voor de tweede keer dat de inspiratiedag plaats vond op defensie terrein.

Het UWV, Werkplein Hoogeland en gemeente De Marne proberen in een tien weeks programma de jongeren, die allen een afstand op de arbeidsmarkt hebben, te begeleiden naar een studie of werk. Defensie werkt als werkgever graag mee aan deze dag, waar teambuilding en samenwerking centraal staan.

De jongeren, voornamelijk uit Delfzijl en Winsum, werden maandagmorgen opgehaald van het NS Station in Assen. Voor iedereen stond een mountainbike paraat om vanaf het station naar de JWF kazerne te fietsen. Bij aankomst op de kazerne werden ze naar één van de leslokalen gedirigeerd, waar onder het genot van een bakje koffie en een koek uitleg werd gegeven over defensie en waar het 13e Infanterie Bataljon, gelegerd in Assen, voor staat.

Het overgrote deel van de jongeren luistert aandachtig naar wat de kapitein te vertellen heeft. Een enkeling gaapt, hangt onderuit en kijkt ongeïnteresseerd naar het beeld op het projectiescherm. Op een gegeven moment legt de kapitein uit welke wapens er gebruikt worden bij defensie. De onderuit gezakte jongeren veren ineens op!

Na de presentatie krijgen de jongeren een overall aangemeten. Wat onwennig kijken ze naar elkaar en wachten op wat er gaat gebeuren. “Petjes af, we gaan naar buiten en een rondje sporten”, klinkt het door de zaal. Gehoorzaam verlaat het gezelschap het gebouw. “Opstellen in twee rijen”, roept kapitein Kramer. Niet iedereen is er en wat bibberend van de kou staat de groep te wachten op een aantal mensen die de wandel naar buiten benutten om even stoom af te blazen in het toilet. Buitengekomen een klein opstootje “Niet eten buiten”, laat de kapitein weten. De jongen geeft als antwoord. “Maar ik heb nog niets gegeten”. De kapitein “Daar staat een bak, uitspugen”. Het is duidelijke taal, voor de aanwezige jongeren ook kennismaking met de regels binnen Defensie, maar ook structuur. Niet voor niets worden ze in een leger overall gestoken. Iedereen is zo gelijk.

Na een korte les exercitie marcheert de groep over het kazerneterrein naar het sportveld. ‘Links, links, links…twee…drie…vier…links”. Aangekomen bij het sportveld worden ze door de kapitein keurig in rijen gezet in afwachting van de sport-sergeant. “We gaan zo eerst beginnen met een warming-up en daarna wat oefeningen doen met z’n allen. We zijn er niet om jullie af te matten, maar wel om elkaar wederzijds te respecteren. Ben je niet enthousiast, dan heb je dit toch mooi beleefd”.

Op het sportveld aangekomen worden de spieren eerst even losgemaakt. Handen zwaaien door de lucht en de voetjes komen van de vloer. Opvallend is het fanatisme van het groepje meiden dat deel uit maakt van de groep. Ze tonen initiatief en zijn leergierig.  Ook bij een aantal jongens is het stoere randje al aan het afkabbelen en iedereen doet zonder commentaar nederig mee aan de sportles.

“Dit is wat we graag zien, initiatief. We proberen deze groep klaar te stomen voor een studie of werk. Dit doen we bij verschillende werkgevers en Defensie is er één van”, zo laat de werkcoach weten. Dat de stoomcursus van de ‘Stoottroepers’ werkt is duidelijk te zien in de groep. Leiders worden geboren en er wordt zowaar in kleine groepjes samen gewerkt.

De schaamte voorbij, het stoere petje en masker afgezet, je over te hebben gegeven aan de commando’s van de kapitein en sport-sergeant. Een goed teken om dit voort te zetten in de maatschappij, op weg naar werk in een wereld vol kansen. Ik zag zowaar potentiele militairen…


2Divorce Assen


Bowlen in Assen