Afsluiting jubileumjaar “500 jaar na Luther” bij PopUp-winkel Mooi Verhaal

DELEN
Foto: Maurice Vos

Assen – Zoals Luther 500 jaar geleden zijn stellingen aan de deur van de kerk in Wittenberg nagelde zo daagt stadspredikant Bert Altena bezoekers van de kerkelijke PopUp-winkel Mooi Verhaal uit om ook stelling in te nemen voor een betere wereld. Zaterdag 25 november wordt het jubileumjaar ‘500 jaar na Luther’ afgesloten met een bijzondere manifestatie.

195 stellingen
Onder het motto ‘Hier sta ik voor. Ik kan niet anders’ mogen bezoekers net als Luther hun stelling voor een betere wereld aan een deur in kerkelijke PopUp-winkel Mooi Verhaal ‘nagelen’. Er zijn reeds een aantal stellingen verzameld. Zo kon het winkelend publiek tijdens het Lutherjaar in september al op het Koopmansplein een stelling bijdragen. Op dit moment staat de teller op ruim 120 stellingen, maar om Luther echt de loef af te steken hoopt Reinder van de Molen, organisator en voorzitter van de werkgroep 500 jaar na Luther, op 195 stellingen. Twee deuren moeten plaats bieden aan al die stellingen.

Spreekgestoelte
Ook is er een spreekgestoelte waarop bezoekers in twee minuten hun stelling mogen toelichten. Sprekers mogen over elk onderwerp spreken. De enige restricties zijn: niet schelden, vloeken en discrimineren. Na elke stellingname is er gelegenheid om met de spreker in gesprek te gaan. De manifestatie begint zaterdag om 13:00 uur en wordt muzikaal ondersteund door Jaap de Jong op piano en accordeon.

Lutherbier
En er is bier. Bier? Jawel: Lutherbier. In vier smaken. Speciaal geïmporteerd uit Duitsland. “Luther was iemand die graag bier dronk”, vertelt Altena, “Vorig jaar, bij de start van het Lutherjaar, was er ook Lutherbier en daarom leek het mij passend om dat in de winkel aan te kunnen bieden tijdens de slotmanifestatie.”
Er was alleen één probleem: Lutherbier is in Nederland niet verkrijgbaar. Altena vond in Duitsland een leverancier, maar die leverde alleen in Duitsland en Oostenrijk. Daarop heeft hij een collega in Emmen benaderd die het bier heeft besteld en laten afleveren in Emlichheim. “De vrouw van de betreffende collega werkt op het Gomarus College in Assen”, vertelt Altena, “zo stond ik op een gegeven moment op de parkeerplaats van het Gomarus College bier over te laden van haar auto in de mijne.”

De afsluitingsmanifestatie begint zaterdag 25 november om 13:00 uur en duurt tot ongeveer 15:00 uur. Zie ook de uitnodiging (of uitdaging?) van stadspredikant Bert Altena in deze video:

Foto en tekst: Maurice Vos

Wilt u meer weten over PopUp-winkel Mooi Verhaal en toekomstige evenementen: Volg hun Facebookpagina.

Zie ook een eerder artikel over PopUp-winkel Mooi Verhaal (opening 11 november jl.)