Kadetje Cultuur bij Warenhuis Vanderveen Assen

DELEN

ASSEN – Zaterdag 11 april 2015, van 11.00 tot 12.30 uur, geeft Noord-Koreadeskundige en NRC-journalist Casper van der Veen een brunchvoordracht in Vanderveens Buningzaal. Hij zal vertellen over Noord-Korea, over hoe deze unieke natie zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld.

Ook belicht Casper enkele belangrijke Noord-Koreaanse historische en culturele thema’s, die u kunnen helpen om de kunstwerken in het Drents Museum beter te interpreteren en te begrijpen. Hoewel Noord-Koreaanse kunst vrijwel altijd een geïdealiseerde versie van de werkelijkheid geeft, kennen de aanwezige schilderijen opvallend veel variatie en nuances.

Noord-Korea wordt wel de laatste stalinistische staat genoemd en staat bekend als één van de meest gesloten en mysterieuze naties ter wereld. Mede om die reden is er doorgaans veel aandacht voor het Aziatische land. Maar ook omdat Noord-Korea uniek, bijzonder en eigenzinnig is. In de voordracht wordt besproken hoe we dit onbekende en vaak vreemde land beter kunnen leren begrijpen

Op de foto is een 20 meter hoog bronzen standbeeld te zien van Kim II-sung (1912 – 1994), die Noord-Korea met harde hand regeerde van 1948 tot zijn dood – bijna een halve eeuw. Het standbeeld staat naast een even groot standbeeld van zijn zoon en opvolger Kim Jong-il (1941/2 – 2011) in hartje Pyongyang. Het ‘’heilige’’ gebied waar het standbeeld staat, ligt op de Mansudae (Mansu-heuvel).

Veel van de Noord-Koreaanse schilderijen zijn gewijd aan de “Grote Leider”, maar in de kunstwerken wordt vaak ook aandacht besteed aan heroïsche soldaten, hardwerkende arbeiders en het familieleven. In de lezing komt ter sprake waarom deze thema’s en personen zo’n belangrijke rol spelen in de officiële Noord-Koreaanse kunst.

Casper van der Veen is gespecialiseerd in Rusland en Noord-Korea; hij heeft twee MA’s in moderne culturele en politieke geschiedenis. Momenteel werkt hij aan een populair-wetenschappelijk boek over de geschiedenis van Noord-Korea (1945 – heden). Op nieuwsuitnoordkorea.nl zijn zijn blogs met nieuwsverslagen en analyses van actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen in Noord-Korea te lezen.

Aanmelding Kadetje Cultuur

Aanmelden voor het ‘Kadetje Cultuur’ kan via kadetjecultuur@vanderveen.nl of via 06-17 91 00 13. De voordracht kost € 14,50, dat is inclusief uitgebreid brunchbuffet en inclusief twee vrijkaarten voor het Drents Museum.