Kadetje Cultuur met Thomas Rosenboom bij Vanderveen

DELEN
ASSEN – Thomas Rosenboom geeft koopzondag 29 mei om 13.15 uur een ‘Kadetje Cultuur’ over zijn boek ‘Publieke werken’, en de recente verfilming daarvan. De lunchvoordracht vindt plaats bij Kunstplaza Schurer op de hoogste etage van Warenhuis Vanderveen te Assen.

Publieke Werken speelt in 1888 en gaat over de getergde vioolbouwer Vedder en zijn huisje dat moet wijken voor het geplande Victoria Hotel in Amsterdam. Zijn overmoedige neef Anijs, apotheker te Hoogeveen, heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen ernstig in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf en zijn vrouw Martha, maar ook voor een groep arme Drentse turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen – of is het hoogmoed? – beramen de twee een uiterst riskant plan om het onderste uit de kan te halen.

Rosenboom heeft zich niet bemoeid met de film – ‘dat zou alleen maar vervelend zijn voor de scenarioschrijver’ – maar is wel wezen kijken bij de opnamen in Hongarije. Hier waren grote stukken van het decor opgebouwd met planken en purschuim. De scenarist van Publieke werken, Frank Ketelaar, is de roman grotendeels trouw gebleven maar heeft uiteraard ook een aantal veranderingen aangebracht.

Opgeven voor het Kadetje Cultuur kan door te mailen naar kadetjecultuur@vanderveen.nl of door langs te gaan bij het Kunstcafé of Bruna Vanderveen.

De kosten zijn € 14,50 p.p. inclusief lunch en voordracht. Leden van de Kunstuitleen krijgen € 2,- korting en betalen dus € 12,50.

Foto: Koos Breukel


2Divorce Assen


Bowlen in Assen