Kans op aardbevingen in Assen neemt toe

DELEN

ASSEN – De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wint vanaf gaswinningslocatie Assen als sinds 1994 aardgas. De gasvelden in en om Assen bestaan uit verschillende blokken. Twee nieuwe putten leidden naar twee geïsoleerde blokken in de ondergrond. Een van deze putten gaat naar een gasreservoir dat nog niet eerder is aangeboord en dus ook niet eerder aardgas geproduceerd heeft.

Het reservoir ligt richting het Asserbos in de buurt van het NAM-kantoor en draagt de naam Assen-Zuid. De tweede put die geboord werd vanaf locatie Assen gaat onder het NAM-kantoor door richting het dorpje Eleveld en draagt de naam Eleveld-Noord. Zo komt het dat dit aardgasveld onder Assen-Zuid ligt, maar niet zo heet. Het gaat hier om een geïsoleerd aardgasreservoir dat bij een bestaand gasveld hoort maar iets zuidelijker ligt.

Aardbevingen in Assen

In de loop van volgende week gaat het bedrijf gaswinnen uit het veld onder Assen-Zuid. Bij deze gaswinning in Assen-Zuid bestaat een kans op ‘kleine’ aardbevingen.

In augustus 2013 liet het college van B en W van de gemeente Assen in antwoord op vragen van de PvdA weten dat de kans op aardbevingen door gaswinning in en rondom Assen klein waren. Echter nog geen vijf maand later, in de avond van 5 februari 2014, vond er in de omgeving van Geelbroek (Assen) een aardbeving plaats. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2,0 op de schaal van Richter.

Het is niet de eerste keer dat Assen te maken heeft met een aardbeving. De eerste aardbeving vond plaats bij Assen op 26 december 1986 en sindsdien zijn er door het KNMI in dit gebied ongeveer 1000 aardbevingen geregistreerd met een maximale magnitude van 3,6.