Kees de Bok krijgt zijn rode baret

DELEN

ASSEN – Kees de Bok, mascotte van 13 Infanteriebataljon Air Assault RSPB uit Assen, krijgt donderdag op de kazerne in Assen de rode baret uitgereikt. Al sinds de Tweede Wereldoorlog is de bok de mascotte van het bataljon.

Kees krijgt de rode baret tijdens het appél voor het vertrek van de compagnie in de ‘West’. De compagnie gaat namelijk naar Curaçao. Kees heeft evenals alle ander militairen de opleiding met succes gevolgt en is de rode baret waardig !

Historie Kees de Bok

“Kees de Bok” is de mascotte van het Regiment Stoottroepen. Dat een bok de mascotte is geworden van het regiment, heeft volgens de verhalen zijn oorsprong in het najaar van 1944. Tijdens een nachtelijke patrouille in het pikkedonker in de buurt van Cuyk zouden enkele stoters iemand hebben horen lopen. Er werd dekking gezocht en de wapens werden gericht in de veronderstelling dat er een Duitse patrouille aan kwam. ” Wie is daar?” werd er geroepen. Al snel daarop klonk er gemekker vanaf de plek waarop de wapens gericht waren. De vermeende vijand bleek een bok te zijn die vervolgens door de stoters werd meegenomen. Sindsdien is er een “Kees de Bok”, overal waar stoters actief zijn.

In Assen staat Kees in een weitje nabij het stafgebouw. Bij optredens, parades en defilés: altijd is Kees erbij. Kees de Bok heeft toestemming van de Brigadecommandant om de rode baret te dragen. Telkens wanneer Kees te oud wordt om zijn taak uit te kunnen voeren, gaat hij met functioneel leeftijdsontslag richting de kinderboerderij, en zorgen de oud-stoters van de BOSS (Bond van Oud Stoottroepers en Stoottroepers) kring Cuyk voor een verse rekruut.

Foto:  Sld1 Van Starrenburg