Kinderen ervaren middels spel hoe een gemeenteraad werkt

DELEN

Assen – De gemeente Assen en ProDemos* gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen uit de hoogste groepen van de basisscholen in Assen kunnen kennismaken met de gemeentepolitiek.

Democracity
Door het spelen van het spel Democracity ervaren kinderen hoe een gemeenteraad werkt. In dit spel bouwen zij zelf een stad en kiezen zij welke gebouwen en voorzieningen in de stad moeten komen. Het spel is een kennismaking met de gemeentepolitiek, waaraan door raadsleden van verschillende politieke partijen om de beurt wordt meegewerkt.

Samenwerkingsovereenkomst
Op donderdag 4 april hebben de burgemeesters van de gemeenten Assen, Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. ProDemos geeft deze vier gemeenten twee spellen in bruikleen. Als tegenprestatie zullen de gemeenteraden zoveel mogelijk kinderen in de raadzaal ontvangen.

Voor Assen geldt dat de gemeenteraad jaarlijks minimaal 20 klassen via dit spel kennis wil laten maken met het werk van de gemeenteraad. Alle basisscholen uit de gemeente Assen kunnen hieraan gaan deelnemen.

Meer informatie
Meer informatie over het spel Democracity is te vinden op: https://prodemos.nl/voor-scholen/voor-basisscholen/democracity/

Burgemeester Marco Out geeft via Facebok nog enige uitleg:
Hoe kun je kinderen meenemen in wat democratie is en laten ervaren hoe een gemeenteraad werkt? Door het spelen van het spel Democracity van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat!
Zij bouwen zelf een stad en kiezen welke gebouwen en voorzieningen in de stad moeten komen.

Vanmiddag tekenden Ton Baas (gemeente Aa en Hunze), Marcel Thijsen (gemeente Tynaarlo), Klaas Smid (gemeente Noordenveld) en ik een overeenkomst met ProDemmos, waarin we afspraken ieder jaar een groot aantal groepen (minimaal 8/8/8/20) in onze raadszalen het spel te laten spelen. Als spelbegeleiders zullen raadsleden hun opwachting maken.
Na de ondertekening bezochten we de internationale schakelklas die in de raadzaal van Assen het spel aan het spelen was. Een mooie gelegenheid voor de kids om nog een aantal vragen aan het burgemeesterskwartet te stellen.
Jong geleerd, oud gedaan!

* ProDemos – Huis voor Democratie en Rechtsstaat.
ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en Europa.