Kinderuitvoering Mattheüs Passion in de Jozefkerk te Assen

DELEN

Assen – Op zaterdag 17 maart om 16.00 uur kunnen kinderen, in de Jozefkerk in Assen, kennis maken met het klassieke meesterwerk van Bach, de Mattheüs Passion. Deze uitvoering van ongeveer een uur is speciaal toegespitst op jonge kinderen. Minder lang dan het origineel en op een voor kinderen begrijpelijke wijze uitgevoerd door het Amsterdam Baroque Orchestra and Choir onder leiding van Ton Koopman.

Het passieverhaal vanuit kinderperspectief
De KinderMatteüs gaat over de kruisiging van Jezus Christus, maar dan vertelt uit het perspectief van Noleta, de achtjarige dochter van stadhouder Pontius Pilatus. Haar grote held is Jezus Christus. Als haar vader het volk laat beslissen dat Jezus gekruisigd moet worden voelt ze een enorm onrecht. Ze wil haar vader wreken, maar beseft dat Jezus juist altijd sprak over vergeving. Ze besluit zijn voorbeeld te volgen. Dit meeslepende verhaal wordt gecombineerd met een selectie aan muzikale hoogtepunten uit Bach’s Mattheüs Passion.

Het passieverhaal nog steeds actueel
Het aloude passieverhaal is vandaag de dag nog steeds zeer actueel. Discriminatie, vooroordelen, haat, het aanwijzen van een zondebok, onrecht en verraad zijn onderwerpen die ook kinderen niet vreemd zijn. De KinderMatteüs van Marieke Koopman pakt die onderwerpen aan en stelt relevante vragen die het jonge publiek aan het denken zet.

Muziek en spel
In de KinderMatteüs is er een sterke wisselwerking tussen de muziek en het plot. Beide elementen versterken elkaar. De gekozen muziekstukken hebben de belangrijke taak het verhaal ‘op te tillen’. Bijvoorbeeld op het moment dat Jezus schuldig bevonden is, zal de woede en vooral het grote verdriet van Noleta nog meer kracht krijgen door de aria ‘Erbarme dich’. Er is gekozen voor een kleinere bezetting van enkel koor, enkel orkest en vier solisten. Zo wordt een vertaalslag gemaakt naar een jong publiek.

Kaartverkoop / prijzen
Zaterdag 17 maart 16.00 uur Jozefkerk, Kerkplein/Collardslaan Assen
Normaal Volwassene: € 12,50; Vriend (oude Muziek) Volwassene: € 11,50
Normaal Kind 6-17 jaar: € 7,50; Vriend (oude muziek) Kind 6-17 jaar: € 6,50