Knuffelteam Drenthe laat bewoners van de Slingeborgh genieten

DELEN

ASSEN – Van dieren is bekend dat ze een positieve invloed kunnen hebben op mensen. Zelfs mensen, en kinderen, die moeilijk contact maken, reageren vaak heel open en warm op een ‘huis’ dier. Linda van Weers had deze ervaring vanuit haar werk als leerkracht en wilde met deze feiten iets meer gaan doen. En zo ontstond eind 2009 “Knuffelteam Drenthe”.

Een team bestaande uit Linda, een aantal vrijwilligers en natuurlijk haar dieren, angorakonijnen, cavia’s, honden en een poes. Als team bezoekt ze onder anderen regelmatig ouderen of kinderen met een beperking. Sinds kort biedt ze ook thuis dagbesteding aan voor kinderen met ADHD, ADD, autisme, PDD-NOS etc.

“ Even die knuffel, even de warmte voelen van een dier. Een dier oordeelt niet. Een dier neemt je zoals je bent.”

Woensdagmiddag was Linda aanwezig op de pg-afdeling van Interzorg De Slingeborgh. En niet voor de eerste keer. Vorig jaar was ze ook al eens op bezoek bij de bewoners. Dit was zo’n groot succes dat Linda gevraagd is om nogmaals langs te komen. De bewoners vergeten op dat moment eventjes hun beperking, krijgen aandacht en geven aandacht.

“Niets moet”, vertelt Linda. “Ik zet niet zomaar dieren op schoot, ik doe zelf verder niets, ik laat het de bewoners zelf beleven”. En zo werkt dat inderdaad het beste. Niet geforceerd een konijn of kat op schoot zetten en een bewoner verplichten om het dier te aaien, maar gewoon op tafel, of op de vloer en kijken hoe de bewoners reageren. De bewoner heeft ‘de regie’. Wil hij knuffelen, dan kan dat. Wil hij alleen kijken, dan kan dat. Een samenspel tussen mens en dier, een combinatie die zorgt voor veel magie en rust.

Contact maken met en via dieren

Je ziet een bewoner, die normaal gesproken vaak in zijn eigen wereldje zit, opeens opleven en een konijntje aaien. Even die knuffel, even de warmte voelen van een dier. Een dier oordeelt niet. Een dier neemt je zoals je bent. De bewoner vergeet op dat moment zijn eenzaamheid en zijn beperking. De angorakonijnen van Linda zijn vanwege hun karakter uitermate geschikt voor dit doel. Ze zijn bovendien heerlijk zacht en nodigen uit om te knuffelen.

knuffeldieren-slingenborgh
Mevrouw Folkertsma uit Assen geniet

Mevrouw Folkersma uit Assen geniet tot in haar tenen. Eerst pakt ze een konijntje op schoot en blijft maar strelen. En dan opeens krijgt ze Sam, een poes van het ras Maine Coon, in het vizier: “Ohhhhh, een poes, dat is mijn lievelingsdier”. Je ziet aan de blik in haar ogen dat ze de poes dolgraag wil knuffelen. Het signaal wordt opgepakt en Sam wordt bij haar op schoot gezet. En dan begint mevrouw te strelen en te zingen. Zachtjes genieten ze van elkaar. Sam vindt alles prima. Hij is deze aandacht gewend. Of zoals mevrouw zelf zegt: “Katten snappen mij gewoon”. Mevrouw droomt weg, denkend aan vroeger. Ze vergeet de wereld om haar heen en Sam droomt met haar mee.

De ene bewoner geniet in alle rust en stilte, twee andere dames beginnen een heel gesprek over het konijn. Eén bewoner heeft zelfs een poes, twee konijnen en een cavia tegelijk op schoot. Ieder geniet op zijn eigen manier. Want genieten doen ze zeker.

En Linda, zij loopt vol trots en met een grote glimlach rond. Dit is waarom ze begon met Knuffelteam Drenthe. Mooie magische momenten creëren, contact tussen mens en dier, op een spontane wijze ontstaan maar met een groot resultaat.

Meer informatie over de werkwijze en de mogelijkheden van het Knuffelteam Drenthe? Klik hier!

Foto’s en tekst © Monique Babtist –