Komende week kans op hittegolf

DELEN

De komende week gaat het tropisch worden en krijgen we mogelijk te maken met een hittegolf. Of we een hittegolf gaan krijgen de komende dagen, ligt aan donderdag en volgende week maandag. Voor een hittegolf moet het in De Bilt vijf dagen op rij minimaal 25 graden worden. Of we dat halen hangt af van de weergoden.

Hittegolf

Voor een hittegolf is heel wat warmte vereist: met een enkele of zelfs twee zeer warme dagen zijn we er nog niet. In Nederland is officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur bij het KNMI in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en in dat tijdvak bovendien op zeker drie dagen minstens 30 graden is bereikt (tropische dagen). Een hittegolf is dus een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn.

Sinds 1901 telde het KNMI 39 landelijke hittegolven (de huidige hittegolf meegerekend) van wisselende lengte. De zomer van 1947 was uitzonderlijk met vier hittegolven die samen 38 dagen duurden. De langste hittegolf beleefde ons land in 1975 toen op 29 juli een aaneengesloten reeks van 18 dagen zomerse dagen begon, waarvan er zes tropisch waren. In de zomer van 1976 kwam een hittegolf voor van 17 dagen, waarvan er tien tropisch waren.

Ook de hittegolf in de zomer van 2006 tussen 15 en 30 juli was met een lengte van 16 dagen een van de langste en meest intense in zeker honderd jaar. Dat was de tweede hittegolf van 2006, ook tussen 30 juni en 6 juli werd het criterium voor een landelijke hittegolf bereikt.

Bron: KNMI