Kunst aan de Vaart viert 10-jarig jubileum

DELEN
ASSEN – Wat begon als kleinschalig ‘huiskamerkunst’, is uitgegroeid tot een rijk platform voor beeldende kunst. Kunst aan de Vaart viert haar 10-jarig jubileum op 10 en 11 september en toont werk van ruim 70 kunstenaars op 40 locaties, zoals Kitty Boon, Jimmy Veenhuis en Lambert Kamps. Tevens is er een nieuwe combinatie: Kunst & Klassiek, met diverse concerten gericht op jong talent.

Al vele edities is Dick Schuur betrokken bij Kunst aan de Vaart. Zelf woont hij er ook. Samen met curator en een van de initiatiefnemers, Emy Noya, heeft hij het tweedaagse evenement zien groeien en ontwikkelen. Ook tijdens de jubileumeditie, op 10 en 11 september, smelt beeldende kunst in al haar vormen weer samen in de fraaie, statige huizen aan de Asser Vaart. “Het is laagdrempelig (en gratis); bezoekers zien kwalitatief goed werk in een waardige historische omgeving bij mensen thuis en tegelijkertijd vormt het een eigenzinnig platform voor kunstenaars die met zo’n 2000 bezoekers per editie de nodige aandacht krijgen”, vertelt Schuur.

Artist in Residence

Voor de tweede keer zijn er een aantal makers gevraagd als Artist in Residence. Dit keer zijn dat Kitty Boon, Yvonne Struys en Jimmy Veenhuis. Schuur: “De Artists in Residence nodigen we uit op basis van hun werk, gesprekken en wederzijdse verwachtingen. De kunstenaars laten zich inspireren door bewoners en pand, waaruit nieuw materiaal ontstaat. Dat kan nieuwe kunst zijn, passend bij de locatie of een een toevoeging aan het huis, werkend vanuit een titel dan wel concept. Zo creëert Yvonne Struys materiaal rond de titel Als een vis in het water.”

Jong Klassiek

Na de succesvolle pilot van 2015, is er nu voor het eerst een structurele verbinding tussen kunst en klassiek. Producent, artistiek leider en vaartbewoner Monique Verheugt, vertelt dat het Jong Kamerorkest Noord vorig jaar speciaal voor dit evenement is opgericht en tot doel heeft om getalenteerde jongeren uit de regio te stimuleren om op hoog niveau samen te spelen. Dit Noord-Nederlandse orkest bestaat deels uit conservatoriumstudenten tussen de 14 en 21 jaar, met solist Wilma Jongsma op hobo. Op 10 september geeft het orkest om 20.30 uur een gratis concert op de Markt in Assen, waarin composities van Mozart, Mendelssohn en Beethoven te horen zijn. Verheugt: “Met aanstormend talent kiezen we voor eigenzinnigheid en willen we jongeren prikkelen de uitdaging aan te gaan met gevestigde namen. Deze initiatieven leiden tot zowel een verjonging van bezoekers als van kunstenaars.’’

Naast het hoofdconcert staan in tuinen en huiskamers rondom de Vaart gedurende het hele weekend diverse optredens centraal van (conservatorium) ensembles, zoals onder meer Regina Forte, Duo Lyster, Yasmijn en het PBG ensemble.

Nieuwe samenwerkingen

Verder staat het jubileum in teken van een aantal nieuwe samenwerkingen, zoals de deelname van de horeca aan De Markt tijdens het avondconcert. Hierbij wil de organisatie de binnenstad meer bij het evenement betrekken.

Ook is er een link met de Nationale Monumentendag (10 september), waar middels een speciaal boottochtje via de Zuidzijde de Kazerne aangedaan wordt. In de nabijheid van de Kazerne komt speciaal hiervoor een kunstwerk te staan. Er is letterlijk Kunst in de Vaart, met een object van vijf honden door Margot Brekelmans en Lambert Kamps presenteert een vaarbare Auto in het water.

Daarnaast is er een preview bij Kunstplaza Schurer in Vanderveen van 26 augustus tot 19 september, alsook aanwezigheid in het weekend van 26 en 27 augustus tijdens het Preuvenement.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen