Kwalificatie dag MOTUL Dutch TT

DELEN
ASSEN – Met de tweede tijd in de kwalificatie heeft Valentino Rossi (1.45.961) zich in een uitstekende positie gemanoeuvreerd voor de TT van zondag.

Niet zijn grootste concurrenten flankeren hem op de eerste MotiGP startrij, maar rijders die geen direct gevaar voor hem vormen in de WK-stand. Op pole position staat Andrea Dovizioso, (1.45.246). Scott Redding kwalificeerde zich als derde in een tijd van 1.46.312. Op het natte asfalt van het TT Circuit Assen verliep de kwalificatie anders dan menigeen had voorspeld. Voor topfavorieten Marc Marquez en Jorge Lorenzo verliep de kwalificatie bepaald niet naar wens.

Marquez kwam in de Stekkenwalbocht ten val, bedacht zich niet, greep de scooter van een fotograaf en spoedde zich naar de pits om een andere motor te pakken. Een uiterste poging om zich nog op de eerste rij te nestelen mislukte en hij vertrekt morgen vanaf plek vier. Jorge Lorenzo, leider in de WK-stand, bewees opnieuw dat hij niets op heeft met nat asfalt. Wat de Spanjaard ook probeerde, het lukte hem niet in de buurt van de toptijden te komen. Met een schamele elfde plek zal Lorenzo morgen vanuit het middenveld moeten vertrekken. Hij heeft het geluk dat Andrea Iannone zondag achteraan moet starten, na een straf vanuit de GP in Barcelona, waardoor Lorenzo nog een plekje
opschuift. Opvallend ook was de zestiende tijd van Dani Pedrosa. Hij kwam al in de beginfase van de kwalificatie ten val en kon zijn tijd daarna niet meer verbeteren.

Moto2

Thomas Luthi staat op pole in de Moto2. De Zwitser kwam tot 1.37.954 en was een halve seconde sneller dan de Fransman Johann Zarco die eerste in de Moto2 tussenstand staat. Zarco kwam tot 1.38.402. Maar liefst zeven coureurs bleven heel dicht in zijn buurt en van die zeven was de Zwitser Dominique Aegerter de snelste met 1.38.449. Hij neemt zondag de derde startplaats in.

Moto3

De Italiaan Enea Bastianini zorgde in de Moto3 voor een verrassing door alle favorieten af te troeven. Van de top-3 van de WK-stand wist niemand de tijd van de 18-jarige rijder van het team Gresini Racing Moto3 te verbeteren. De enige topper die in de buurt kwam, was Romano Fenati, derde in de WK-stand.Hij mag zondag vanaf de vierde plek vertrekken. Brad Binder, de Zuid Afrikaan die aan de leiding gaat in het wereldkampioenschap en dit seizoen al drie Grand Prix races op zijn naam schreef, start morgen vanaf de vijfde plaats. De Nederlandse fans mogen zich verheugen in een prima kwalificatie van Bo Bendsneyder. De 17-jarige Rotterdammer reed naar de zevende kwalificatietijd, met een achterstand van slechts 0.19 seconde op snelste man Bastianini. De Belg Livio Loi, uitkomend voor het Nederlandse
RW Racing GP, stelde teleur. De man die eerder deze week repte over een podiumplek, kwam in de kwalificatie niet verder dan de negentiende plaats.

Bezoekersaantallen

De kwalificatie dag werd bijgewoond door 37.500 bezoekers. Afgelopen jaar werd de kwalificatie dag bezocht door 34.000 toeschouwers. De eerste dag van de Motul TT Assen werd ook al bijzonder goed bezocht. 18.500 mensen passeerden de kassa’s tegen 10.000 in 2015.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen