Laag vliegende straaljagers zorgen voor overlast boven Assen

DELEN
Laag vliegende straaljagers zorgen voor overlast boven Assen

Donderdagavond is menig inwoner van Assen opgeschrikt door het geluid van twee laag overvliegende F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht. De straaljagers namen deel aan het trainingsprogramma van de luchtmacht dat 8 september is gestart en doorloopt tot en met 19 december en waren op de terugweg naar Vliegbasis Leeuwarden.

Nachttraining straaljagers (F-16’s)

Bij duisternis vliegen F-16 vliegers met nachtzichtapparatuur, zogenaamde Night Vision Goggles. De bemanning ziet door deze helderheidsversterkers alles in groentinten en is het zicht beperkt, vergelijkbaar met het zicht door twee kokers. Om hun vaardigheden op peil houden is het trainen bij duisternis noodzakelijk. Het trainen hiermee is pas zinvol wanneer de duisternis volledig is ingetreden. Het vliegen en de uitvoering van een missie vergt, zeker bij duisternis, specifieke training en ervaring. Dit geldt temeer voor complexe missies met meerdere vliegtuigen en dreiging vanaf de grond of in de lucht.

De avondvluchten worden behalve in Nederland ook in het buitenland uitgevoerd. Indien de hinder zich weer voordoet en u overlast ervaart kunt u bellen met het gratis nummer 0800-0226033.