Laatste Wintertriathlon Assen erg in trek

DELEN
Laatste Wintertriathlon Assen erg in trek

ASSEN – In Assen brandt zaterdag 31 oktober de strijd los om de laatste overwinningen van de Wintertriathlon Assen. Die dag valt het doek voor het evenement dat 32 maal op de kalender heeft gestaan. De laatste Wintertriathlon Assen mag zich verheugen in een groot aantal deelnemers.

Er hebben zich voor deze 32e editie meer sporters ingeschreven dan de afgelopen jaren het geval is geweest en de inschrijving staat nog open tot en met dinsdag 27 oktober, middernacht. Het toont aan dat de Wintertriathlon Assen ook bij haar laatste editie nog altijd populair is. Onder de inschrijvers de winnaar van verleden jaar bij de heren Teun Sweere (Zevenbergen).

De kans is groot dat bij de heren na de 10 kilometer lopen, 50 km fietsen en 20 km schaatsen dezelfde atleet op de hoogste trede van het erepodium staat dan een jaar geleden. Toen wist Teun Sweere (Zevenbergen) als regerend Nederlands Kampioen de 31e editie op zijn naam te schrijven. Wanneer Sweere wint, komt hij wat betreft zeges gelijk met Axel Koenders die vijf overwinningen achter zijn naam heeft staan. Teun Sweere wist tot nu toe viermaal het hoofdnummer te winnen: 2010, 2011, 2013 en 2014. Koenders greep zijn vijf overwinningen destijds (1984 tot en met 1988) op de lange afstand, Sweere heeft zijn vier overwinningen op de kwart wintertriathlon behaald.

Om op gelijke hoogte met Koenders te komen, zal Sweere alles uit de kast moeten halen, want de man die verleden jaar tweede werd, Martin Veenhuizen uit Tynaarlo, staat ook op de deelnemerslijst. Veenhuizen kwam verleden jaar op de loopafstand prima uit de verf, door die discipline te winnen. Zijn voorsprong was echter te gering om Sweere voorgoed achter zich te houden. Veel verloor Veenhuizen echter niet meer op het fietsen en schaatsen. Tijdens de wissel tussen het fietsen en schaatste maakte Veenhuizen zelfs een minuut goed op zijn opponent. Dit jaar dus opnieuw de tweestrijd tussen Veenhuizen en Sweere.

Bij de dames was Roos Hoogeboom verleden jaar de beste. De Utrechtse atlete heeft zich nog niet opgegeven, maar ze heeft nog de mogelijkheid tot en met dinsdag 27 oktober. Yvonna Tinga uit Bolsward, winnares bij de dames in 2012, is opnieuw van de partij en een hoge klassering van Tinga moet niet worden uitgesloten.

De laatste Wintertriathlon Assen heeft nog een bijzonder tintje wat de start betreft. Zowel een burgemeester, als een gedeputeerde bedienen het startpistool. De Drentse gedeputeerde Henk Jumelet zal om 9.15 uur de eerste groepen deelnemers van start laten gaan en drie kwartier later, om 10.00 uur, zal de burgemeester van de Gemeente Assen, Marco Out, de andere groepen deelnemers, waaronder die van het hoofdnummer, “wegschieten”.

Ook bij deze laatste Wintertriathlon Assen kan de organisatie rekenen op de inzet van vele vrijwilligers. Het parcours is ten opzichte van dat van de afgelopen jaren nauwelijks gewijzigd. De eerste discipline, 5 km lopen, speelt zich af rondom de startplaats, sportpark Het Stadsbroek in Assen, terwijl de deelnemers voor de 50 km fietsen tweemaal een traject afleggen dat grotendeels door het fraaie Drentse landschap direct ten oosten en zuidoosten van Assen voert. De slotafstand, 20 km schaatsen, wordt afgewerkt op de ijsbaan van De Bonte Wever, die aan het einde van het seizoen definitief afgebroken wordt.

Vanwege de aanleg van een wielerbaan op het sportpark Het Stadsbroek in Assen, is de wisselzone voor deelnemers, iets verplaatst en deze is nu gesitueerd voor de centrale post die in het Wielerhome is gevestigd.

De eerste Wintertriathlon in de Drentse hoofdstad werd gehouden in 1984, die toen, wat betreft de fietsafstand, door een groot deel van Drenthe voerde. De toenmalige Wintertriathlon Assen kende bij het begin andere afstanden. Er moest 20 kilometer worden gelopen, 100 kilometer worden gefietst en 40 kilometer worden geschaatst. Vanwege een terugloop van het aantal deelnemers werden de afstanden later door de Nederlandse Triathlon Bond gehalveerd. Naast het hoofdnummer de kwart wintertriathlon, staat ook de sprintafstand (5 km lopen, 25 km fietsen, 10 km schaatsen) op het programma.

Verleden jaar was het Assenaar Robert Beute die op die discipline wist te winnen. Hij was superieur op alle afstanden en het was toen de 25e maal dat Beute aan het evenement meedeed. Ook nu staat Beute weer op de deelnemerslijst en opnieuw geldt hij als favoriet voor de sprintafstand.

Op de dag voorafgaand aan het grote evenement vindt traditiegetrouw de jeugd Wintertriathlon Assen plaats. Deze begint op vrijdagmiddag 30 oktober om 16.15 uur. Tevens houdt de Stichting Wintertriathlon Assen die dag het Open Drents Kampioenschap trio wintertriathlon voor onderwijs tot en met de brugklas.