Landelijke intocht Sinterklaas eindelijk naar Drenthe

DELEN
Zilveren Legpenning voor Stichting Sinterklaasintocht Assen

ASSEN – Slapeloze nachten heeft hij er van gehad. Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar kon het niet verkroppen dat de intocht van Sinterklaas nog nooit in Drenthe heeft plaatsgevonden. Tot zijn grote blijdschap komt daar nu verandering in.

Sinterklaas reist dit jaar vanuit Spanje rechtstreeks naar Meppel. Tichelaar feliciteert de stad met het binnenhalen van de landelijke intocht, op 14 november. De organisatie is in handen van de publieke omroep NTR.

Zelf nam de Commissaris vier jaar geleden het initiatief om een Sinterklaaslobby te starten. ,,Ik vond het onbestaanbaar dat de Sint deze provincie zo lang links heeft laten liggen”, aldus Tichelaar. Hij riep de Drentse burgemeesters op om er werk van te maken.

In Meppel pakte burgemeester Jan Westmaas de handschoen op. ,,Hij geloofde net als mij heilig in de komst van de Sint”, aldus de commissaris. Die liet zelf ook geen kans onbenut. ,,Ik heb in een emotionele brief nog een beroep gedaan op Dieuwertje Blok”, aldus Tichelaar. ,,Dat heeft vast geholpen.”

De intocht van Sinterklaas is een prachtig evenement, vindt gedeputeerde Ard van der Tuuk (cultuur). ,,Er komen vele tienduizenden mensen op af en het heeft op tv landelijk een grote kijkdichtheid. Het is mooie promotie voor Meppel en Drenthe.’’