Landschapsbeheer Het Witterveld verzorgt begrazing bij Provinciehuis

DELEN

Assen – Ook dit jaar grazen er weer schapen bij het Provinciehuis in Assen. Landschapsbeheer Het Witterveld zal zondag 3 juni ongeveer 250 schapen, lopend vanaf het Witterveld, naar hun plek bij het Provinciehuis brengen.

Tien jaar lang heeft collega Luuc Bos met zijn schapen de begrazing bij het Provinciehuis verzorgd. Vanwege drukke werkzaamheden bij zijn nieuwe schaapskooi in Weiteveen is hij echter met deze begrazing gestopt.

Traditie
Het Provinciehuis wil deze traditie echter niet verloren laten gaan. Bewoners, bezoekers, personeel, voorbijgangers en toeristen zijn erg gewend geraakt aan de wollige viervoeters en de schaapherder. Ook de natuur en het terrein zelf hebben veel profijt van deze natuurlijke grasmaaiers. De Provincie heeft daarop contact gezocht met Landschapsbeheer Het Witterveld om de traditie voort te zetten.

Over Landschapsbeheer Het Witterveld
Caroline Visser is samen met Ron Rogaar eigenaar van Landschapsbeheer Het Witterveld. Het bedrijf doet aan natuurbeheer en men heeft een aantal begrazingsprojecten in Assen. Sinds 1999 beheert men Het Witterveld. Sinds 2012 is men gestart met de stadsbegrazing, waar de Gemeente Assen de opdrachtgever van is. Het bedrijf beschikt dus over ruime ervaring met betrekking tot (stads)begrazingen.

Begrazing op het Witterveld

Projecten Landschapsbeheer Het Witterveld
* De Landjes in Marsdijk; Hier lopen alle werkdagen van 08:30 – 16:30 uur zo’n 250 schapen, onder de hoede van de vaste herder Roy Terpstra.
* Recreatiepark Zeijerpark nabij Kloosterveen; Deze schapen staan in een vast raster waar bezoekers langs de schapen kunnen lopen.
* Beschermd Natuurterrein Het Witterveld; Dit terrein beheren zij met koeien en schapen.

De begrazing bij De Landjes

Herderin Caroline Visser
Caroline Visser zal van 3 juni tot en met 17 juni, samen met haar bordercollies, de schapen laten begrazen op het terrein rondom het Provinciehuis. Kom gerust langs voor een praatje en om kennis met haar te maken. Velen zullen haar echter al kennen. Ieder jaar rond eind oktober lopen de schapen van de begrazing bij De Landjes dwars door de stad terug naar hun winterstalling. Caroline is dan samen met haar man Ron Rogaar, en medewerkers, aanwezig om de kudde te begeleiden tijdens deze wandeling.

Route 3 juni Witterveld/Provinciehuis
De schapen voor de begrazing bij het Provinciehuis zullen zondag 3 juni rond 14 uur vertrekken vanaf het Witterveld en ongeveer een uurtje later arriveren bij het Provinciehuis. De route van 3 juni gaat dus níet dwars door de stad. Men loopt vanaf het Witterveld door de wijk Baggelhuizen naar het Provinciehuis. Daar, en onderweg, zijn de schapen te bekijken. Uiteraard is er gelegenheid om herderin Caroline te ontmoeten, foto’s te maken, vragen te stellen etcetera.

Eerdere items over Landschapsbeheer Het Witterveld
Koopzondag 29 oktober wederom schapen op de Brink
Schaapskudde wandelt dwars door de stad naar winterverblijf
Landschapsbeheer Het Witterveld: “Het welzijn van dieren moet gewoon goed zijn”

Caroline, tijdens een wedstrijd schapendrijven

Tekst en foto’s: Monique Babtist