Landschapsbeheer Het Witterveld: “Het welzijn van dieren moet gewoon goed wezen”

DELEN

Assen – Eind oktober liepen de schapen van Landschapsbeheer Het Witterveld dwars door stad naar hun winterstalling. Menigeen maakte een opmerking over de blauwe kleur op de vacht van de schapen; “Daar worden lammetjes verwacht”. Laatst werd gecontroleerd of men over een tijdje écht lammetjes kan verwachten. De tweede serie lammeren welteverstaan. Schapen scannen op dracht. Een bijzondere gebeurtenis om te volgen in de schapenstal van Ron Rogaar en Caroline Visser.

Een paar medewerkers leiden de schapen één voor één naar een verhoging, waar dierenarts Klaas Heijnen van Dierenartsen Blokzijl de schapen ging scannen. Dit scannen gebeurde op verschillende manieren. Dynamic Support uit Weesp was namelijk aanwezig met diverse (nieuwe) scanapparaten zodat dierenarts Klaas kon experimenteren wat voor hem het beste systeem is, welk apparaat het beste bevalt, om maar in termen van het aflammeren te blijven. Klaas benoemt dat men voor runderen vaak de rectale methode gebruikt, maar dat dit niet echt geschikt is voor grote aantallen, zoals nu bij de schapen. “Dat komt door het tempo. Je moet het met beleid doen.”

Easi-scan
Bij het apparaat van het merk Easi-scan draagt Klaas een speciale bril. Het echobeeld wordt op deze bril geprojecteerd in plaats van een beeldscherm. Hierdoor is het beeld altijd scherp en heeft men geen last van hinderlijke lichtval. Door deze manier van werken is de werkhouding ook prettiger, men kan met een rechte rug werken. Aan het hek hangt een extra scherm zodat de schapenhouder zelf kan meekijken naar de echobeelden.

Geïnteresseerd tuurt iedereen dan ook naar het scherm. “Ja, zwanger”, hoor je Klaas zeggen, en vervolgens zet Ron een groen merkteken op de rug van het schaap. Een andere medewerker houdt de administratie bij. Er wordt flink wat geturfd. Ook de gust, niet-zwanger schaap, komt op papier. De kudde van Landschapsbeheer Het Witterveld bestaat uit ongeveer 2000 schapen. Het lammeren (en dus ook het scannen) gebeurt gefaseerd. De eerste lichting schapen is een tijdje geleden al gescand. In de nacht van zaterdag op zondag zijn inmiddels de eerste twee lammetjes geboren. De komende dagen wordt de rest van de lammeren verwacht. Over een tijdje komen er lammeren van de schapen die nu zijn gescand. Daarna volgt er nog een derde aflammerperiode. De dracht van schapen is ongeveer vijf maanden.

“Als herder zijnde is het belangrijkste, een paar goede honden”
In de middagpauze vertelt medewerker Roy Terpstra over zijn werk als schaapherder in de wijk Marsdijk. In de periode van april tot november hoedt Roy de schapen in het Beekdal de Landjes. Men heeft hier gekozen voor stadsbegrazing door schapen. Machines beschadigen het veelal drassige gebied teveel. De schapen overnachten in een weide bij Loon. ‘s Ochtends brengt Roy ze naar een gedeelte van het te begrazen terrein, eind van de dag keert de kudde weer terug naar de nachtweide. “Ik loop ongeveer een kilometer per dag”, zegt Roy lachend, “Een goeie herder is een luie herder, de honden doen het werk.” Roy is trots op zijn honden en dat klinkt ook uit zijn woorden: “Als herder zijnde is dat het belangrijkste wat je kunt hebben, een paar goede honden.” In de winterperiode werkt hij in de schapenstal bij Ron en Caroline. Rond april begint de stadsbegrazing weer.

Begrazing op het Witterveld

Nieuwe stal
Naast de begrazing in Marsdijk grazen er ook schapen op het Witterveld en bij Kloosterveen. Ron: “Alles binnen een afstand van 15 kilometer. We willen alles binnen bereik houden, dan is het controleerbaar.” De schapenstal van Ron en Caroline is ongeveer vier jaar geleden nieuw gebouwd als schapenstal. Veel schapenstallen zijn vaak eerst een ander soort stal geweest en vervolgens omgebouwd tot schapenstal. Bij Landschapsbeheer Het Witterveld is dat dus niet het geval. Alles is nieuw. Dat valt ook de heren van de dierenartspraktijk en Dynamic Support op. Ron krijgt een compliment over zijn stal. Het is er netjes, ruim en over alles is nagedacht.

Schapen is gevoel
Ron: “Licht en lucht, daar draait tegenwoordig alles om qua dierenwelzijn. Dat wordt nog weleens vergeten, ook bij de schaapskooien. Het welzijn van dieren moet gewoon goed wezen en dan kom je op een moderne stal uit met licht en lucht.” Op de vraag hoelang Ron al schapen houdt, antwoordt hij: “Van kinds af aan.” En vervolgens grappend: Ik heb twee zwemdiploma’s en daarna kwamen de schapen.” Dan vertelt hij op serieuze toon verder dat hij uiteraard naar de Middelbare Landbouwschool is geweest en dus de nodige kennis heeft. Hij vervolgt: “Schapen is gevoel. Dat geldt voor alle dingen die je doet, maar voor schapen is dat vaak iets specifieker. Een koe geeft aan dat hij ziek wordt, je merkt het aan de melkproductie – “er is iets aan de hand met de koe” of “er is iets anders aan de hand”. Met een schaap zeggen ze altijd – “een ziek schaap is een dood schaap” – en dat is vaak wel zo. Je moet er heel scherp op wezen.”

Bordercolliekennel
Hier spreken mensen met ervaring en met gevoel voor hun dieren, maar ook zeker met gevoel voor hun medewerkers. Caroline Visser is als vrouw een stabiele factor in het bedrijf. Waar de mannen af en toe dollen met elkaar, houdt zij de vinger aan de pols; “Hoe laat eten we?”. Ze zorgt voor rust en regelmaat. Ook de bordercolliekennel van het bedrijf valt onder haar verantwoordelijkheid. Ze fokt met de honden, traint ze, geeft workshops etcetera. Meer informatie over Caroline en haar activiteiten vindt u op de website van het bedrijf.

Caroline Visser, tijdens de wandeling door de stad

De middagpauze is een gezellig tafereel in de ruime kantine van het pand, met zicht op de schapenstal. Een volledig gedekte tafel, met brood en beleg voor iedereen, het is verzorgd door Caroline. Waar je bij een ander bedrijf iedereen met een gevulde broodtrommel aan een verder lege tafel ziet eten, zie je hier iedereen zijn broodje smeren op een bordje en gezellig praten met elkaar. “Mag ik van jou de kaas?” … “Wil jij mij de ham aangeven?” … Het lijkt wel een groot gezin bij Ron en Caroline, iedereen is welkom om mee te eten. Tosti’s, geroosterde boterhammen, een gekookt eitje, men zorgt hier goed elkaar en dat komt de werksfeer uiteraard ten goede.

Landschapsbeheer Het Witterveld, niet zomaar een bedrijf, maar een bedrijf waar iedereen met gevoel aan het werk is.

Landschapsbeheer Het Witterveld
Witterweg 56
9405 Assen
website: Klik hier !

Tekst en foto’s: M. Babtist