Ik leef van crackers en gekregen tomaten

DELEN
ASSEN – Zijn ogen stralen vuur. De man ziet er vermoeid uit, kwetsbaar, doch strijdvaardig komt hij over. Tegenover mij zit Joop*, één van de gedupeerden van Stichting M-Projecten uit Assen.

Ik heb met hem afgesproken op een terras in Assen. Hij wil graag zijn verhaal doen naar aanleiding van onze berichtgeving vandaag exact een maand geleden over Stichting M-Projecten aan de Borgstee 27 in Assen. De stichting houdt zich bezig met schuldhulpverlening, bewindvoering en een zogeheten mentorschap. Daarnaast biedt deze stichting hulp aan voor personen die moeite hebben met belastingaangifte. Zeven gedupeerden zijn inmiddels bij onze redactie bekend, waaronder het relaas van Joop.

De Assenaar had een klein jaar geleden nog een eigen zaak, maar was genoodzaakt te stoppen met ondernemen toen het financieel minder ging en hij door een burn-out in de rode cijfers terecht kwam. Zijn boekhouder Henk Dijkstra bood uitkomst. Dijkstra is ook de persoon achter M-Projecten en kon Joop wel helpen. “Vorig jaar ben ik, voor de nodige rust, overeengekomen dat Stichting M-Projecten mijn financiële zaken op orde zou brengen en over zou nemen onder de noemer ‘vrijwillige bewindvoering’. Ik ben nu zo’n tien maanden verder en mijn schuld is van circa € 12.500 opgelopen naar zeker zo’n € 52.000,-“

Joop leeft sindsdien een teruggetrokken bestaan, is in een sociaal isolement geraakt en heeft een aantal keren gedacht om een eind aan z’n leven te maken “Ik leef van crackers die ik koop voor € 0,58 per pak en tomaten die ik krijg uit het moestuintje van mijn buren. Een uitkering heb ik niet. Vanaf december ben ik daar wel mee bezig bij Werkpleinbaanzicht, maar steeds een afwijzing. Dit komt omdat ik deze niet kan aanvragen door ontbrekende stukken zoals afschriften van de bewindvoering”, aldus Joop. “Ik heb in mijn huis niets meer staan, alles verkocht om te overleven. Mijn vaste lasten zijn tot en met februari betaald, maar daar houdt het ook mee op. De woning zal binnenkort worden getaxeerd en waarschijnlijk dan worden geveild. Dan sta ik echt met niks op straat”.

Joop zijn ex-vriendin is sinds een aantal maanden vertrokken naar een plaats elders in het Noorden. De stress werd het paar teveel. “Truus was hoog zwanger van ons tweede kind en het was voor ons en de hele situatie er omheen, de stress….beter om uit elkaar te gaan. De spanningen liepen te hoog op. Dijkstra zou haar ook bijstaan met de schulden, maar ook haar schulden zijn niet gesaneerd, maar opgelopen. Onze zoon is gelukkig gezond geboren. In een paar maand tijd heb ik mijn kinderen slechts een enkele keer gezien. Ik kan het niet betalen om naar hen toe te reizen”.

We zoeken contact met de ex van Joop en zij bevestigt zijn verhaal: “Dijkstra zei dat hij het bewind en alle zaken wel voor mij bleef regelen en ik had hier ook volledig vertrouwen in. Hij liet altijd over komen dat hij echt het beste met mij voor had en dat hij mij heel graag bleef ondersteunen zodat ik ook alle rust had nu ik net bevallen was. Het frappante was wel dat er altijd een enorme interesse naar mijn ex was. Dat hij ook vragen stelde die er eigenlijk helemaal niet toe deden en dat er een bepaalde benadering was, toenadering die eigenlijk helemaal niet professioneel te noemen is. De woorden popje, liefje, schatje werden mondig gebruikt. Niet uit te wijken naar de aparte vragen die ik soms naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Ook was hij enorm negatief over mijn ex Joop. Ik geloofde Dijkstra, maar in plaats dat hij dingen voor me regelde kreeg ik de ene deurwaarder na de andere aan mijn deur. Toen ik de vijfde deurwaarder op de stoep had staan geloofde ik niet meer in M-Projecten. Ik betaalde voor zijn diensten € 50,- in de maand. Vaste lasten werden betaald maar al het overige werd niet geregeld. Ik nodigde Dijkstra een aantal weken geleden uit bij mij thuis. Hij liet me toen weten dat alles wel mee viel. Het ging heel goed en als ‘puntje bij paaltje kwam’ zou ik met een bedrag van € 1500,- a € 2000,-  wel klaar zijn om de schulden af te saneren. Ik dacht oké….dat is geweldig, maar toen begon ik de lijst door te gaan. Ik kwam er achter dat betalingen waarvan ik wist er niet bij stonden. Volgens Dijkstra kon van alles weg gestreept worden, want hij was daar al mee bezig en dat kwam allemaal te vervallen. Ik vroeg: heb je ook een aanvraag gedaan om rentes stop te zetten? Was al lang gebeurd volgens hem”.

Dijkstra vertrok en zou het een en ander gaan uitzoeken, het klopte allemaal niet dat er deurwaarders aan de deur kwamen en die zaken konden ook allemaal van de lijst worden geschrapt. Dijkstra had alles immers netjes en goed geregeld. “Een week later kreeg ik twee deurwaarders aan de deur. Eén met de melding dat er sinds een jaar geen betalingen waren geweest en een rekening van € 75,-  die volgens Dijkstra al betaald en dus weggestreept was, maar nu met een deurwaarder ineens weer bestond en inmiddels was opgelopen naar € 695,-“, aldus Truus. “Ik dacht geholpen te worden, maar mijn schulden zijn inmiddels naar het drie dubbele opgelopen”.

In het kader van hoor en wederhoor zijn we verhaal gaan halen bij Henk Dijkstra van M-Projecten aan de Borgstee. Echter wat alle gedupeerden al lieten doorschemeren gebeurde. De man overstemt vragen, geeft geen antwoord, manipuleert en laat een gesprek in vijf minuten escaleren. Uit het niets zijn vragen voor hem bedreigend. We hebben aangegeven zo geen gesprek te kunnen en willen voeren en aangegeven dat hij van de zaak nog hoorde. Hierop uitte hij dreigende taal, dat wij zeker nog van hem zouden horen. Vorige maand stuurde hij een internetmagazine uit Assen nog een brief om een item van hun site te halen, anders volgde een kort geding. Ook stuurt hij gedupeerde appjes toen ze contact hadden gehad met onze redactie. Professioneel hoe de man is, noemt hij zijn cliënt ‘loser’.

Een aantal gedupeerden heeft aangegeven strafrechtelijk en civiel de zaak aan te gaan pakken. Ook de NVVK, dé brancheorganisatie op het gebied van schuldhulpverlening en sociaal bankieren, heeft een advies uitgebracht.

Tot slot laat een gedupeerde onze redactie weten “Ik zit nu nog langer en dieper in de ellende dan dat ik al zat. Deze man mag voorkomen voor wat hij gedaan heeft en mag zeker gestraft worden voor zijn daden”.

*) De namen van de gedupeerden zijn fictief. De echte namen zijn bekend bij onze redactie.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen