Leerlingen Dr. Nassau College aan de slag als geluidsadviseurs

DELEN

In het provinciehuis in Assen vond maandag de kick-off plaats van het Scholen voor Duurzaamheid project “Soundscaping voor een betere omgeving”. Leerlingen van het Dr. Nassau College uit Beilen, Assen, Gieten en Norg kregen hun projectopdracht uitgereikt door gedeputeerde Henk van de Boer en opdrachtgever Jan Reitsma, directeur van Sensor City. Aansluitend gaf Tjeerd Andringa van de Rijksuniversiteit Groningen een “mini-college” over het onderwerp.

De leerlingen gaan in hun eigen gemeenten aan de slag als geluidsadviseurs. Met behulp van sensortechnologie zullen ze vier verschillende geluidsomgevingen binnen de gemeente in kaart brengen. Vervolgens gaan ze de opgedane data en kennis gebruiken om adviezen uit te brengen over hoe de vervelende geluidsomgevingen verbeterd kunnen worden. Dit is waar Soundscaping om gaat; het in kaart brengen en zo goed mogelijk inrichten van geluidsomgevingen.

Het initiatief om een project over sensortechnologie te doen komt van de provincie Drenthe en de gemeente Assen. Het wordt georganiseerd door IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid), in samenwerking met Sensor City, HIT (Hanze Institute of Technology) en de RUG (Rijksuniversiteit Groningen).

Het doel van het project is meervoudig. Met het oog op de toekomst, is het belangrijk leerlingen te interesseren voor techniek. In dit project maken leerlingen kennis met sensortechnologie, waarbij de nadruk ligt op het thema geluid. Assen is uniek als het gaat om sensortechnologie, want er ligt een uitgebreid netwerk aan sensoren verspreid door de stad waarmee allerlei verschillende zaken gemeten kunnen worden. Naast het wekken van interesse voor techniek, is het ook belangrijk jongeren mee te laten denken over het creëren en/of behouden van een prettige, duurzame en gezonde leefomgeving. Ook dit element komt in het project naar voren.

De komende zes à zeven weken gaan de leerlingen druk aan de slag met hun opdracht. Zij zullen aan het eind elk op hun eigen gemeentehuis de resultaten presenteren. Een aantal groepjes van elke school wordt geselecteerd en zal de uiteindelijke resultaten en adviezen aan de opdrachtgever presenteren op het gemeentehuis in Assen. Hierbij zal ook wethouder Maurice Hoogeveen aanwezig zijn.