Leerlingen Nassau College helpen in de Welkomwinkel

DELEN
Leerlingen Nassau College helpen in de Welkomwinkel

ASSEN – Vele handen maken licht werk. En dat hebben de leerlingen van het Dr. Nassau College ook gedacht. Ze hebben zich aangemeld om te helpen met het sorteren van kleding in de Welkomwinkel van het Rode Kruis aan de Venestraat 86 in Assen. Tevens kunnen ze op deze manier zogeheten MAS-uren aftekenen, dit zijn uren voor hun maatschappelijke stage die ze voor school moeten maken.

Woensdagmiddag tussen 16:00 uur en 19:00 uur waren acht leerlingen aanwezig om zich volledig in te zetten voor de vluchtelingen. Voorzien van een plastic schort en wegwerphandschoenen gaan ze, na een korte uitleg, aan het werk. Ingebrachte kleding wordt door de leerlingen nauwkeurig gesorteerd en er worden kledingpakketten gemaakt, die op een later moment worden uitgedeeld aan de vluchtelingen in de TT Hal.

Vorige week zijn er al leerlingen van het Gomarus College aan het werk geweest. Naast scholen zijn er ook groepen mensen via een kerk en een bedrijf bezig geweest om de helpende hand te bieden.

De kleding in de Welkomwinkel wordt netjes gesorteerd. Er wordt gekeken of de kledingstukken niet kapot of vuil zijn en daarna wordt de mannenkleding op maat gelegd. Een andere groep leerlingen stelt de pakketten samen, bestaande uit o.a. een broek, shirt, schoenen etc.

Het is mooi om te zien hoe dat groepje van vier leerlingen zelf een systeem bedenkt om de pakketten samen te stellen. Overleg over wie wat doet en hoe men efficiënt kan werken. Teamwork en betrokken zijn bij hetgeen ze doen. De dames- en kinderkleding gaat voornamelijk naar Ter Apel en Stadskanaal. “Meestal wordt dit ‘s avonds al opgehaald”, vertelt een medewerkster. In de TT Hal zitten namelijk alleen mannen.

De leerlingen zijn serieus aan het werk. Een paar schoenen wordt uit een tas gehaald, de veters worden er netjes in gedaan en vervolgens worden ze samengebonden en op maat in een doos gelegd. Er is overleg met elkaar. “Is dit een damesbroek of een herenbroek”, wordt er gevraagd. “Duidelijk een herenbroek”, is het antwoord, en vervolgens wordt de broek opgevouwen en bij de herenkleding gelegd.

“Och, kijk eens, een mini maillot”, zegt één van de leerlingen en een medewerkster zegt: “Dat is echt de kleinste maillot die ik hier heb gezien”. Af en toe komen ze speelgoed tegen en ook dit wordt apart gelegd. De zomerkleding wordt door het Leger des Heils in de opslag bewaard en in de zomer komt dat terug bij het Rode Kruis. Op deze manier is er een samenwerking met vele instanties.

Het Rode Kruis regelt het vervoer van de pakketten, van de Welkomwinkel, naar de TT Hal. Een vast uitgiftepunt is (nog) niet gevonden, de uitgifte vindt bijna dagelijks plaats vanuit een zeecontainer ter plekke. De uitgifte is afhankelijk van de instroom van de mensen. Woensdagochtend hebben ze bijna 80 pakketten uitgedeeld. De vluchtelingen krijgen een voucher en ontvangen in ruil daarvoor een pakket. Al voor de komst van de medewerksters van het Rode Kruis stond men al te wachten. Nu de temperaturen dalen is er een grote behoefte aan warme kleding.

Een andere medewerkster vertelt dat ze recent twee asielzoekers uit het AZC in Oranje heeft opgehaald. Deze twee mensen wilden graag helpen bij het uitdelen van de pakketten. Ze vertelden dat ze uit hun vaderland waren vertrokken met een aantal spullen. Helaas was de boot, waar ze de overtocht mee maakten, niet helemaal veilig en hun spullen zijn overboord geslagen. Ze vonden het geweldig om bij de TT Hal te helpen en een pakket te verstrekken aan mensen in nood.

Verhalen van medewerksters zijn er genoeg. “Laatst werd er een draagtas met nieuw ondergoed gebracht. Het bonnetje van € 43,00 zat nog in het plastic zakje”. En dat er daadwerkelijk nieuwe spullen worden gebracht, vertelt ook een leerling: “De overhemden zitten in plastic, met een kaartje er nog aan. Het is helemaal nieuw”. Hij vertelt dat hij uiteraard MAS-uren maakt op deze manier, maar het ook erg fijn vindt om te helpen en iets te kunnen doen voor de vluchtelingen. Dit wordt ook bevestigd door andere leerlingen: “Via het nieuws en het vak economie op school weten wij van de vluchtelingenproblematiek. Op school wordt er ook over gesproken. Daarom helpen wij graag”.

Het idee van de MAS-uren kwam van een docent die zelf kleding heeft gedoneerd en informeerde of leerlingen hier ook een maatschappelijke stage konden volgen. De Welkomwinkel is blij met iedere hulp, dus de leerlingen waren welkom. Volgende week zal er nog een groep leerlingen aanwezig zijn om te helpen.

Meestal komen de mensen, die kleding doneren, gewoon met de draagtas in de hand binnen. Laatst kwam er een mevrouw binnen met kleding, voorzichtig gedragen op haar handen. Ze woonde ver buiten Assen, maar maakte vanwege het goede doel toch de rit. Haar man was overleden en het kostte haar wat moeite om de kleding af te staan. Maar voor de vluchtelingen in nood wilde ze de kleding graag beschikbaar stellen. Het werd met veel emotie gedoneerd.

En zo zijn er veel mooie verhalen te horen. Bijzonder vond men dat iemand kleding doneerde en vervolgens later op de dag wat lekkers bracht voor bij de koffie, voor de vrijwilligers. “Het is mooi dat het zo wordt gewaardeerd door de bevolking”, wordt mij gezegd, en “Het verbaast mij dat er nog steeds zoveel wordt ingebracht. Iedere dag is het ontzettend druk”. En dat bewijs komt er meteen. Een echtpaar stapt binnen en vraagt waar ze de kleding kunnen brengen. Een medewerkster vertelt dat de kleding bij de rekken mag worden neergezet, waarop meneer zegt:  “Dan neem ik even zo’n rek mee naar buiten, want ik heb heel veel kilo’s aan kleding”.

Op mijn vraag of men nog behoefte heeft aan speciale dingen, wordt er gezegd: “Ja, graag herenschoenen in kleine maten, zoals maat 41/42/43 én kleding in maat s/m. En oh ja, postbode-elastieken om de schoenen bijeen te binden, dat gaat namelijk sneller dan via het plakband wat wij nu doen”.

Na het aftekenen van hun urenbriefje gaan de leerlingen tegen 19:00 uur met een voldoen gevoel naar huis en met deze ervaring in hun binnenzak voelen ze zich een stuk rijker.

Foto(s) en tekst © M. Babtist – Spiegelgrafie