Lezing Onrust alom in Europa

DELEN

Assen – Het thema van de Maand van de Filosofie 2017 is ‘rust’. Het tegenovergestelde van rust is ‘onrust’. Onrust voelen we overal om ons heen. Van spanning tussen de elite en het ‘gewone volk’ tot een assertief Rusland. Van vluchtelingenstromen tot terroristische aanslagen. En van toenemende ongelijkheid tot verkiezingen die populisten aan de macht brengen.

Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk signaleert zeven plagen die Europa teisteren: de eurocrisis, vluchtelingencrisis, nationalistische crisis, democratische crisis, rechtsstatelijke crisis, geopolitieke crisis en religieuze crisis. Daar voegt Von der Dunk nu Donald Trump als achtste plaag aan toe.

Wat betekent dit allemaal met verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Italië in het vooruitzicht? Hoe onrustig gaat het worden? Vanuit welk cultuurfilosofisch perspectief kunnen we de hedendaagse omgang met rust-onrust een passende vorm geven? Wat kunnen, moeten we doen?

Na een inleiding van een uur gaan we met Thomas von der Dunk in debat onder leiding van moderator Ralph du Long.

Thomas van der Dunk
Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus, essayist en publicist. Hij studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam, was van 1989-1993 verbonden aan de vakgroep Geschiedenis Leiden, waar hij in 1994 promoveerde, van 1994 tot 1999 verbonden aan de vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Utrecht en van 1999 tot 2002 aan de Universiteit van Leiden. Sinds 2007 is hij gastonderzoeker bij de vakgroep Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2002 is hij werkzaam als zelfstandig publicist en politiek commentator bij onder meer HP/De Tijd en de Volkskrant.

Publicaties: Regels zijn voor dommen; essays over politiek en maatschappij (2010); Het nieuwe taboe op de oorlog. De verboden Arondéuslezing (2011); Rusland en Europa. Over de betekenis van oude culturele scheidslijnen (2003).

Ralph du Long
Moderator Ralph du Long is internationaal mensenrechtentrainer, heeft Europa als werkgebied en is moderator voor ondermeer het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken in OVSE-verband, het EU-Rusland Civil Society Forum en het Civic Solidarity Platform. Daarnaast is hij lid van Provinciale Staten van Drenthe.

Locatie: Buningzaal in Kunstplaza Schurer (vijfde etage Warenhuis Vanderveen, Assen)
Wanneer: Vrijdag 7 april 2017
Tijd: 19:30 uur (inloop 19:00 uur)
Kosten: € 5,-
Aanmelding: info@metaforumassen.nl
Meer informatie: www.metaforumassen.nl

MetaForum Assen is een samenwerking van zeven organisaties in Assen, die actief zijn op het gebied van cultuur en debat, met als doel om cultuur en debat in Assen te stimuleren.
In april haakt MetaForum Assen aan bij de Maand van de Filosofie. In november organiseert het een eigen programma met een lezing door een landelijk bekende spreker.