Lezing “De sluipende verwildering”

DELEN

Assen – In maart 2015 liep er zo maar een wilde wolf rond in Drenthe. Voor veel natuurbeschermers is de opmars van de wolf in Europa een teken van een geslaagd beschermingsbeleid van grote (roof)dieren. Maar er zijn ook mensen die het een minder prettige ontwikkeling vinden.

Er zijn trouwens meer diersoorten die geprofiteerd hebben van een betere bescherming en de gebieden waar ze vroeger zijn verdreven herkoloniseren. Denk aan de raaf, das, otter en zeearend. Ook in Drenthe is die ‘sluipende verwildering’ al een tijdje aan de gang. Maar daarmee ontstaan ook steeds meer conflicten tussen deze dieren en andere dieren. Hoeveel ruimte zijn wij bereid af te staan aan deze soorten? En hoe dichtbij mogen ze komen?

Aaldrik Pot werkt als adviseur bij Staatsbosbeheer en reist graag door Nederland en Europa om meer te leren over natuurlijke landschappen en vooral ook welke rol dieren én mensen daarin spelen. In zijn lezing gaat hij uitgebreid in op de ontwikkeling van wilde plekken in Drenthe en de dieren die er nu voorkomen. Soorten als raaf en steenmarter komen aan bod, maar ook ‘gewonere’ als gaai, boomklever en eekhoorn. En hij gaat in op de mogelijke terugkeer van grote natuurlijke grazers en hun predatoren zoals de wolf. En tot slot probeert hij de vraag te beantwoorden of we ook het menselijk bestaan weer een beetje wilder kunnen maken.

Waar: Duurzaamheidscentrum Assen, Bosrand 2, 9401 SL Assen
Wanneer: Donderdag 16 februari 2017
Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Kosten: € 5,00 per persoon

Aanmelden is noodzakelijk en kan via duurzaamheidscentrum@assen.nl.

Foto: M. Babtist