Listeria bacterie in gerookte zalmproducten Jumbo

DELEN
ASSEN – Jumbo vraagt klanten die gerookte zalmproducten van het Jumbo-huismerk hebben gekocht deze niet te consumeren en terug te brengen naar de winkel.

Het betreft een maatregel in verband met de aanwezigheid van de listeria bacterie die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Vorige week werd al bekend dat de listeriabacterie bij twee zalmproducten van Jumbo was gevonden.

Vervolgens besloot de supermarktketen de leverancier, H. van Wijnen in Krimpen aan de IJssel, aan een uitgebreidere test te onderwerpen. Die bracht aan het licht dat de bacterie in meer producten zat.

Klanten krijgen (ook zonder kassabon) het aankoopbedrag terug.

Listeria bacterie?

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met Listeria is klein maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Risicoproducten zijn rauwmelkse zachte kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke producten.

Zwangeren, maar ook ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem, kunnen deze risicoproducten beter vermijden. Per jaar worden in Nederland ongeveer vijfenveertig tot zestig personen ziek van deze bacterie. Hiervan overlijden ongeveer twintig mensen.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen