Live in Assen: De Griekse crisis

DELEN
Live in Assen: De Griekse crisis

ASSEN – Op vrijdag 20 februari om 19.00 uur wordt de Griekse mensenrechtenactiviste Tonia Asimakopoulou live via Skype geïnterviewd over o.a. de economische crisis, migranten en de opkomst van extreemrechts in Griekenland.

De bijeenkomst is onderdeel van de serie ‘Aan Europa’s rafelende randen’, live Skype-interviews met jonge vrouwen die zich inzetten voor mensenrechten en democratie.  Het interview vindt plaats in cultureel café Samalas, op de hoogste etage van Warenhuis Vanderveen te Assen. De toegang is gratis.

Economische crisis Griekenland

Griekenland kampt met de gevolgen van de economische crisis, armoede en hoge werkloosheid. Een reactie hierop komt uit de hoek van extreemrechts; Gouden Dageraad is een Griekse extreemrechtse politieke partij met het standpunt dat de problemen in Griekenland veroorzaakt worden door migranten. De partij gaat geweld tegen buitenlanders niet uit de weg.  Ze staat bekend om haar nazisympathieën. Vorig jaar werden parlementariërs en bestuursleden van de partij opgepakt op verdenking van geweldpleging en moord.  Toch werd Gouden Dageraad de derde partij in de laatste verkiezingen.

Your Vote can Unite

Tonia voerde campagne tegen de extreemrechtse ontwikkelingen in Griekenland. Zo was ze de campagneleider in Griekenland van ‘Your Vote can Unite’, een campagne gericht tegen extreemrechts in het kader van de EU verkiezingen van mei 2014. De campagne werd mede georganiseerd door Generation 2.0, een organisatie die vecht voor basale burgerrechten voor jonge migranten. Een campagne die niet zonder risico’s was, omdat de Gouden Dageraad er om bekend staat dat ze geweld gebruikt en zelfs mensen heeft gedood.

Europees Parlement

Tonia werkt momenteel in Brussel. Ze loopt stage bij het Europees parlement als medewerker van de oud-minister van Buitenlandse Zaken van Slovenië, dhr. Ivo Vajgl. Het publiek kan zelf rechtstreeks in gesprek met Tonia en uit eerste hand horen wat er in Griekenland speelt.

Aan Europa’s rafelende randen, een serie interviews met jonge mensenrechtenverdedigsters.

Datum: 20-2-2015
Plaats: Cultureel Café Samalas, hoogste etage Warenhuis Vanderveen
Tijd: 19.00-20.00 uur
Gratis toegang
Inloop vanaf 18.45 uur