Live Skype-interviews met Rusland in de Buningzaal

DELEN

Vanavond vindt de tweede bijeenkomst plaats in de serie ‘Aan Europa’s rafelende randen’, live Skype-interviews met jonge vrouwen die zich inzetten voor mensenrechten en democratie. De interviews vinden plaats in de Buningzaal, naast Cultureel Café Samalas, op de hoogste etage van warenhuis Vanderveen.

Het vorige interview met Olexandra Matviychuk, over de oorlog in Oekraïne, leidde tot enthousiaste reacties van de volle zaal: ‘indrukwekkend’ en ‘dit kwam heel dichtbij’ waren veel gehoorde reacties.

De reeks gaat nu naar Rusland, het land dat zoveel in de belangstelling staat. Er zal live contact worden gezocht met Elena Shakova (foto), directeur van ‘Citizens Watch’ in Sint Petersburg.  Haar organisatie zet zich in voor een beter rechtssysteem in Rusland. Een opgave die steeds moeilijker wordt.  Poetin nam de laatste jaren een reeks wetten aan die vrijheden inperkten. Denk aan de meest bekende wet tegen ‘homopropaganda’ tot de zogenaamde ‘Foreign Agent Act’.  Die laatste wet brandmerkt organisaties als ‘buitenlandse handlangers’ als ze projecten in Rusland uitvoeren met buitenlands geld.

Naast Elena is er 31 oktober een bijzondere, tweede gaste: Julia Barlova. Zij is medewerkster van de commissaris voor mensenrechten van het district Yaroslav. De Russische grondwet schrijft voor dat elk district een mensenrechtencommissaris of ombudsman moet hebben. Julia Barlova gaat in op de vraag wat interne Russische mensenrechten zijn en wat haar organisatie doet.

Het publiek kan zelf rechtstreeks in gesprek met beide gasten en uit eerste hand horen wat er in Rusland speelt.

Aan Europa’s rafelende randen, een serie interviews met jonge mensenrechten verdedigers

Datum: 31 oktober, 2014 met Elena Shakova en Julia Barlova.
Plaats: Cultureel Café Samalas, hoogste etage Warenhuis Vanderveen
Tijd: 19.00 -20.00 uur (Inloop vanaf 18.45 uur)
De toegang is gratis.

Organisatoren

Charles Goudsmit (Samalas en Xapoe)
Thilla Franken (Prinsessendag)
Laura Punt (Prinsessendag)
Ralph du Long (Internationaal trainer/consultant mensenrechten)

Voor meer informatie: Ralph du Long, 06-52314091