Maya tempel wordt echt Creatief Timmerwerk van Edze de Haan

DELEN
ASSEN – Sinds 28 februari jongstleden staat het Drents Museum in het teken van de Maya’s, de heersers van het regenwoud. Het betreft een bijzondere tentoonstelling, waarvan sommige objecten nog nooit in Europa te zien zijn geweest.

Ook bijzonder is het kunstwerk dat op donderdag 17 maart aanstaande aan de Kop van de Vaart wordt onthuld: Een replica van een heuse Maya tempel.

De opdracht voor het maken van de tempel werd door MKB Assen gegund aan Edze de Haan van De Haan Creatief Timmerwerk. Geen toevallige keuze, want Edze was drie jaar geleden mede verantwoordelijk voor het maken van de Menora. Deze zevenarmige kandelaar stond tijdens de tentoonstelling van de Dode Zeerollen eveneens aan de Kop van de Vaart.

Creatief Timmerwerk is het zeer zeker. Een tekening en wat foto’s van internet, meer heeft Edze niet. Meer heeft hij ook niet nodig. De creativiteit begint in zijn hoofd. Wat zijn ogen zien, maken zijn handen. De foto’s zijn natuurlijk belangrijk om een realistisch beeld te krijgen van de Mayatempel, voor de rest gaat de timmerman gewoon aan de slag. Geen schaalmodel, maar gewoon nadenken, maken, af en toe afbreken en weer opnieuw beginnen.

En zo komt de Mayatempel langzamerhand ‘tot leven’. “Mensen en kinderen kunnen uiteraard gewoon plaatsnemen op de trede van de tempel. Het is een kunstwerk, maar dat betekent niet dat hij niet aangeraakt mag worden”, aldus Edze.

Als inspecteur voor speeltoestellen weet hij alles van zithoogtes en veiligheid. “De valafstand van de onderste trede is minder dan 60 cm. Maak je hem hoger, dan moet er weer een val dempende ondergrond geplaatst worden. Het is niet de bedoeling dat kinderen IN de tempel gaan spelen. Daar is hij niet voor gebouwd. Bovendien zit je dan met vergunningen, er is een vergunning afgegeven voor een kunstwerk en niet voor een speeltoestel”.

Op de vraag of hij altijd timmerman is geweest reageert hij met een grote glimlach: “Nee, ik ben begonnen als elektricien. Maar ik merkte al vrij snel dat dát niet mijn ding was. Daarna ben ik in dienst geweest, heb gewerkt in de witgoedsector en ben vervolgens bij de Asser Deco Groep aan de slag gegaan. Daar kwam ik in aanraking met het timmer vak en merkte ik dat dát hetgeen was waar mijn hart ligt. In 2008 ben ik mijn eigen bedrijf ‘De Haan Creatief Timmerwerk’ begonnen”. Edze is veelzijdig. Hij krijgt opdrachten van particulieren en bedrijven. Ook de Stichting Sinterklaasintocht Assen beschikt over een mooie, door De Haan, gemaakte praalwagen. En binnenkort gaan ze weer rond de tafel voor de intocht van dit jaar. Creativiteit genoeg.

Hoeveel uren hij sinds januari aan de tempel heeft besteed, is niet bekend. “Ik heb de uren nog niet geteld, maar het zijn er veel teveel”, zegt hij lachend. Er moest eerst een frame gemaakt worden. Vervolgens heb ik een soort houten stenen gemaakt en deze voorzien van een coating. Komend weekend krijgt de tempel kleur en ook dat komt precies. “Het moet natuurlijk wel op een Mayatempel lijken en niet op een Eftelingmuur”.

Soms moet je eventjes weer opnieuw beginnen omdat het niet is geworden wat je had gedacht. Het is mooi om te zien hoe Edze wikt en weegt en creatief aan het werk is. Niet snel snel iets in elkaar zetten, maar over alles is nagedacht. Knap werk. “Ja, dat is mijn gebrek”, zegt hij, “Zo heeft iedere gek zijn gebrek”.

De werkplaats aan de Ten Catestraat 11 staat inmiddels bomvol. De kunstwerk bestaat in totaal uit vier delen van 6 x 6 meter en daar komt nog een deel bovenop. Een roldeur is niet te vinden in het achterste deel van de werkplaats en ik vraag mij af hoe de delen naar buiten worden gebracht. “Oh, de witte tussendeuren kunnen opzij geschoven worden. We zetten de andere spullen aan de kant en dan kunnen we het naar buiten brengen”. Aan alles is dus gedacht.

Nog een paar dagen hard werken en dan kan donderdagochtend het opbouwen beginnen. ‘s Middags om 16:00 uur is de officiële onthulling aan de Kop van de Vaart. De vier bijbehorend zuilen, die zijn gemaakt door Frans Jansen, zijn inmiddels al geplaatst. De Mayatempel zal een prachtige publiekstrekker worden waar nog menig foto zal worden gemaakt.

De Haan Creatief Timmerwerk heeft zijn naam eer aan gedaan. Top !

De Haan Creatief Timmerwerk
Ten Catestraat 11
9403 AX Assen
dehaan@dhct.nl
www.dhct.nl

Tekst en foto(s) M. Babtist – Spiegelgrafie


2Divorce Assen


Bowlen in Assen