Mayatempel onveilig ‘eventueel verleende vergunning intrekken’

DELEN
Mayatempel onveilig ‘eventueel verleende vergunning intrekken’
ASSEN – Sinds 17 maart staat aan De Kop van de Vaart een Mayatempel. Het gevaarte is de blikvanger voor de grote internationale tentoonstelling over de Maya’s dat tot 4 september te zien is in het Drents Museum.

Het geheel is ontworpen door de Asser kunstenaar Frans Jansen in opdracht van MKB Assen. De uitvoering lag echter in handen van De Haan Creatief Timmerwerk uit Assen die de Mayatempel vervaardigden. “De pilaren heb ik niet gemaakt. Die zijn door Jansen gemaakt”, zo laat Edze de Haan weten.

Het gehele project lijkt inmiddels op een heuse soap uit te lopen. Het Dagblad van het Noorden kopt vandaag ‘Mayatempel op Kop Vaart gevaarlijk door kunstgras’. De krant baseert haar verhaal op een schrijven dat Edze de Haan 12 mei jongstleden heeft verstuurt naar A. Hofsloot van de gemeente Assen. In de brief laat De Haan weten “…dat ik al mijn verantwoordelijkheid intrek ten behoeve van de Mayatempel op de Kop van de Vaart zoals hij er nu bijstaat”. De brief is echter ter afdoening in handen gesteld van het college van B&W en openbaar gemaakt.

tempel-kunstgras

De Haan heeft de brief naar de gemeente gestuurd uit bezorgdheid, maar ook uit onvrede. Zaken die ineens zonder overleg gaan en waarbij diverse partijen ineens van niets weten. Te lezen staat: “Sinds maandagavond 9 mei is er opeens kunstgras op de door mij gebouwde Mayatempel aangebracht, ik stond dinsdag versteld toen ik dat hoorde van een toevallige voorbijganger. Dit kunstgras is aangebracht zonder overleg met mij, en geheel zonder mijn medeweten. Dhr. Ronald Obbes wist er ook niets van kon hij mij vertellen. Nu heb ik van getuigen gehoord dat Frans Jansen het kunstgras op de Mayatempel heeft aangebracht op maandagavond rond zeven uur. Buiten het feit dat hij niet het recht heeft om, een door mij gebouwd, te veranderen of dingen er op aan te brengen, is er een gevaarlijke situatie ontstaan op de Mayatempel. Het kunstgras is op diverse hoogtes aangebracht op de tempel”.

De Haan die naast timmerman ook inspecteur veiligheid van kinderspeelgelegenheden is, weet waar hij over praat. “Het aangebracht kunstgras is droog en nat heel glad waardoor kinderen c.q gebruikers plots kunnen uitglijden. Dit is gevaarlijk op een speel dan wel gebruikstoestel. Het kunstgras is vast geschroefd met dikke schroeven en ringen die uitsteken. Daar kunnen kinderen c.q. gebruikers handen, benen en voeten lelijk aan openhalen en het hout kan door het aanbrengen van het kunstgras sneller verzadigen met water en dus sneller houtrot ontstaan”.

edze de haan - mayatempel

Frans Jansen, die in deze opereerde op eigen houtje en volgens betrokkenen constant alle credits opeist zegt in het item van het DvhN dat ‘het kunstgras in het ontwerp zat’. MKB Assen zegt in dezelfde krant ineens hetzelfde. “Vreemd, want eerder wist Obbes van niets. Hij is wel een keer bij me geweest of er op de treden ook kunstgras moest komen. Ik heb hem toen verteld dat dit vanuit veiligheidsoverwegingen geen goed idee zou zijn. Ik liet hem toen weten dat ik het wel mee kon decoreren als een soort mos met verf. Dit vond hij een goed idee een moest ik maar doen…”

In het ontwerp is inderdaad moeilijk terug te vinden dat er kunstgras op de treden zou komen. Ook de pilaren zijn niet zoals op het ‘orginele’ ontwerp staan aangegeven. “Deze zouden handbeschilderd worden door Jansen. Echter zijn ze gewoon bedrukt met een aantal plaatjes van objecten van de Maya’s door Multicopy”, aldus Edze de Haan.

Waarom het zo’n soap is geworden en iedereen ineens zijn ‘kop in het zand steekt’ is De Haan een raadsel. “Ik heb met zoveel plezier altijd gewerkt aan deze prachtige objecten zoals eerder de Menora en nu deze Mayatempel. Ik ben de gehele soap inmiddels goed zat, maar helemaal dat iemand zo op eigen houtje iets kan aanbrengen en hierdoor onveiliger maakt. Frans Jansen heeft het kunstgras aangebracht op een zeer onveilige manier, ook is het kunstgras heel glad. Zo wie zo snap ik niet dat iemand maar zo iets kan bijvoegen of veranderen aan een kunstwerk wat door iemand anders is gemaakt”, aldus Edze de Haan.

De Haan laat de gemeente Assen eveneens weten: “Bij deze wil ik waarschuwen voor de ontstane onveilige situatie op de Mayatempel. Het lijkt mij raadzaam voor u (gemeente Assen) om serieus naar deze ontstane onveilige situatie te kijken en eventueel de verleende vergunning intrekken. Ik heb Frans Jansen al gesommeerd om het kunstgras per direct te verwijderen en de gemaakte schade, onzichtbaar, te herstellen. Ook heb ik dhr. Obbes in kennis gesteld. Tot op heden niets terug gehoord van Frans Jansen en het kunstgras is tot op heden ook niet verwijderd helaas”.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen