Meer dan 30.000 bezoekers Motocross Grand Prix Assen

DELEN

ASSEN – Met overwinningen van Jeffrey Herlings, Nancy van de Ven en Mack Bouwense en podiumplaatsen van Glenn Coldenhoff en Brian Bogers kenden de Nederlanders een bijzonder goede Motocross Grand Prix Assen op het Circuit van Drenthe.

De wedstrijden om de Grote Prijs van Nederland in het wereldkampioenschap motorcross werden verreden voor meer dan 30.000 toeschouwers. Met de finish voor de Hoofdtribune en het parcours dat langs de tribunes, VIP-rooms, door pitlane en paddock liep, ontstond een sfeervol, stadionachtig evenement rondom ‘s werelds beste motorcrossers.

Herlings wint direct na comeback in Assen

Jeffrey Herlings heeft een geweldige comeback beleefd in Assen. De Brabander schreef alle Grand Prix’s op zijn naam tot dat hij geblesseerd raakte. Herlings stond drie raceweekenden aan de kant maar was op tijd fit voor Assen.

In de kwalificatierace op zaterdag kende de Red Bull KTM coureur nog motorpech waardoor hij geen gunstige startpositie had voor de beide manches. In Race 1 begin zondagmiddag eiste Herlings ondanks een val de tweede plaats op. Hij hoefde alleen de Amerikaan Covington voor zich te laten. Met de tweede plaats deed Herlings uitstekende zaken want zijn naaste concurrent in het wereldkampioenschap, de Zwitser Seewer kwam niet verder dan de vijftiende plek, waardoor Herlings weer een fors aantal punten kon uitlopen. De coureur uit Elsendorp kwam klom in de eerste fase van de strijd gestaag op en lag na een kwartier rijden op de derde plek, maar kort daarna verloor hij de macht over het stuur. Een buiteling zorgde ervoor dat Herlings terugviel naar de vijfde plek. Brian Bogers profiteerde er van en kon de derde plek pakken. Dat was echter van korte duur. Herlings herstelde zich en worstelde zich uiteindelijk op tot de tweede plaats. Brian Bogers viel even terug naar vier, maar ging als derde over de streep, waardoor het podium een forse Nederlandse inbreng kreeg.

In de tweede manche liet Herlings zijn ware potentieel zien.  Met groot machtsvertoon haalde hij deze overwinning naar zich toe. In de eerste ronden bleef Herlings nog keurig in het spoor van zijn slechts 15-jarige merkgenoot Jorge Prado Garcia uit Spanje, maar na een aantal maal fors aandringen wist de Nederlander hem te passeren in de zevende ronde. Daarna controleerde Herlings de race volkomen en onder luid gejuich sprong de 21 jarige KTM-coureur op de laatste springbult naar de winst. Achter de rug van Prado Garcia was het Brian Bogers die het Nederlandse succes een extra dimensie gaf, door de derde plek voor zich op te eisen. Na de twee races op het TT Circuit Assen heeft Herlings zijn voorsprong in het wereldkampioenschap MX2 uitgebouwd tot maar liefst 76 punten op de Zwitser Seewer.

MXGP podium voor Coldenhoff 

Shaun Simpson mocht zich als winnaar van de eerste race van de MXGP laten huldigen. Zondagmiddag greep hij met overtuiging de eerste plek. Hij bleef de Belg Clement Desalle en onze landgenoot Glenn Coldenhoff voor. De winst van Simpson was dik verdiend want de Engelsman leidde van start tot finish. Glenn Coldenhoff maakte een prima start en zat in de beginfase van de race direct voorin. In de vijfde ronde nam hij de derde plaats in en hield dit tot en met de finish vast. De Italiaanse crack Antonio Cairoli behaalde de vierde plek.

De klassementsleider in de MXGP Tim Gajser kende de nodige problemen in de eerste race. In de diepe sporen van het mulle zand kwam de Sloveen niet in de top-10. De tweede race ging hem echter nog slechter af. Gajser reed zijn motor de hekken in met een kapotte remkabel als gevolg. Coldenhoff ging het beter af, de Red Bull KTM coureur had de ‘holeshot’ en nam dus de leiding in de beginfase. Achter hem kwamen de Belg Clément Desalle en de Italiaan Antonio Cairoli in rap tempo naar voren. Uiteindelijk moest de Nederlander voor zich laten en finishte hij als derde. Overall mocht Clément Desalle door de twee tweede plaatsen zich kronen tot winnaar van de Motocross Grand Prix. Antonio ‘Tony’ Cairoli pakte de volle buit in Race 2 maar door zijn mindere prestaties in de eerste race moest hij genoegen nemen met een tweede plaats overall. Glenn Coldenhoff werd in beide manches derde en overall hetzelfde. Dit betekende zijn tweede podium in de MXGP ooit.

Zeer zware omstandigheden in VMX

Vlak voor de Veteran World Cup brak de hemel los boven het TT Circuit Assen. De flinke regenbui maakte de omstandigheden enorm zwaar voor de veteranen. Ondanks de moeilijke condities waren het de bekende namen die de dienst uitmaakten. Wederom was het de Zweed Par Nilsson die met de winst aan de haal ging gevolgd door landgenoot Ton van Grinsven.

Nancy van de Ven wint thuisrace in WMX

Op zaterdag moest Nancy van de Ven nog genoegen nemen met een vijfde plaats in het WK Motorcross voor vrouwen, op zondag won de 18-jarige uit Vlissingen Race 2. Het circuit was erg zwaar nadat vlak voor de veteranen de baan veranderd was in een grote modderpoel. Van de Ven beleefde een mooie strijd met de Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan.

Met de steun van het publiek in Assen maakten Van de Ven en haar concurrente Courtney Duncan uit Nieuw-Zeeland er een prachtig schouwspel van. Twee rondes voor het einde kwam Duncan in leidende positie ten val waardoor Van de Ven voorbij kwam en de koppositie niet meer af stond. De strijd om de wereldtitel was op zaterdag al beslist en ging naar de Française Livia Lancelot die als derde eindigde in Assen.

Mack Bouwense wederom op het podium

Een overwinning zat er op zondag niet in voor Mack Bouwense maar de wildcardhouder uit Gouda zorgde met zijn derde plaats wel voor een overwinning overall. Een mooie overwinning op het palmares van de coureur die normaal gesproken uitkomt in het Nederlands kampioenschap 85cc. Emil Weckman noteerde een DNF in de race op zaterdag maar won de tweede race wat resulteerde in het Europees kampioenschap voor de Fin. De andere Nederlander in deze klasse, Lynn Valk, eindigde in race 2 als elfde.

Demonstraties 

Defensie, verantwoordelijk voor het zand waarmee het parcours werd aangelegd, was ruimschoots vertegenwoordigd op het evenement. Bezoekers konden diverse voertuigen en wapens van het leger van dichtbij bekijken. Het enduroteam van defensie waagde zich zelfs op het WK-parcours voor een aantal ronden. Na afloop van het evenement kwamen een Leopard tank en een CV-90 pantservoertuig hun kunnen vertonen voor de Hoofdtribune van het TT Circuit Assen.

Normaal-zanger Bennie Jolink, een groot motorcrossliefhebber, was getuige van de wedstrijden en overhandigde Jeffrey Herlings een cd met daarop het nummer dat zij gezamenlijk hadden ingezongen.


2Divorce Assen


Bowlen in Assen