Meer meldingen Meld Misdaad Anoniem

DELEN

In Drenthe is het aantal meldingen via Meld Misdaad Anoniem (M.) over drugs en overvallen toegenomen, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van de anonieme meldlijn. De meldingen over hennepkwekerijen stegen van 53 naar 64 en meldingen over harddrugs van 26 naar 37. Mede dankzij aandacht in de media voor een overval in Emmen steeg ook het aantal meldingen over dit onderwerp in het eerste halfjaar.

Het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht (AVRO) besteedde in februari aandacht aan een overval op een snackbar in Emmen. Het personeel van de cafetaria werd daarbij bedreigd met een vuurwapen. Naar aanleiding van diverse tips, waaronder via Meld Misdaad Anoniem, en recherche-onderzoek werden twee mannen aangehouden. Eind juni werd de 19-jarige hoofdverdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar.

Provincie Drenthe

Uit een analyse van de halfjaarcijfers blijkt dat 163 meldingen betrekking hadden op de provincie Drenthe. Het aantal Drentse meldingen steeg met drie procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Landelijk ontving M. in de eerste zes maanden van dit jaar 8.100 tips (+5%).

Over de onderstaande onderwerpen werd veel gemeld met betrekking tot de provincie Drenthe.

mma

Positieve ontwikkeling

Volgens Diederik Greive, hoofdofficier bij het Openbaar Ministerie, is het waardevol dat burgers informatie over misdaadzaken delen met de politie of Meld Misdaad Anoniem. “Burgers zijn steeds meer betrokken bij opsporing van daders van strafbare feiten. Meld Misdaad Anoniem krijgt veel waardevolle informatie van deze betrokken burgers. Dat is positief. Misdaden worden opgelost, onderzoeken vooruit geholpen en daders uit de anonimiteit gehaald. Het Openbaar Ministerie juicht deze burgerparticipatie en het succes van Meld Misdaad Anoniem toe!”

M. (Meld Misdaad Anoniem) is geen politie

M. is een onafhankelijke meldlijn waar mensen anoniem informatie doorgeven. M. is dé plek waar anonimiteit gewaarborgd is. M. stuurt de meldingen door naar haar partners zoals de politie, energiebedrijven, verzekeraars en opsporingsinstanties.

Bron: MMA