Meisje van Yde geeft een gezicht aan het verleden

DELEN
ASSEN – Het Drents Museum presenteerde dinsdagmorgen haar tweede kinderboek “Mysterie in het veen”. Een boek geschreven door Jan van Zijverden, met illustraties van Sieger Zuidersma. Het boek gaat over het beroemde meisje van Yde, een veenlijk dat in 1897 door Drentse veenarbeiders werd gevonden.

Leerlingen van openbare basisschool de Duinstee uit Yde waren uitgenodigd voor een speciale kinderpersconferentie.

Voorafgaand aan de persconferentie kregen de leerlingen een film te zien over de Romeinen en de Germanen. De film eindigde met de vraag waarom de Germanen iets in het moeras lieten zakken. De kinderen moesten het antwoord op deze vraag zelf ontdekken via een spel midden in de tentoonstelling. De groep werd in tweeën gesplitst en er werden twee Germaanse dorpen gevormd.

Ieder kind kreeg een beroep toegewezen en samen vormden ze de dorpsbewoners. Een interactief spel waar ze veel leerden over het verleden. Vervolgens konden de kinderen, die het wilden, de vitrine met het meisje van Yde bekijken.

In de Statenzaal kregen de kinderen de opdracht om een leuke, bijzondere, vraag op een kaartje te schrijven. De leukste vragen zouden bovendien worden beloond met dit nieuwe kinderboek “Mysterie in het Veen”.

“Mogen meesters ook meedoen ?”, werd er gevraagd. Daarop werd bevestigd geantwoord, dus meester vulde ook een kaartje in. Het uitzoeken van de leukste vragen was nog een hele klus. De vragen waren heel divers. Van “Had ze ook vriendjes?” tot “Hoe weten jullie dat het een meisje is”.

Rosanne Bakker van het Drents Museum behandelde stuk voor stuk de vragen. Op deze manier leerden de kinderen veel over het meisje van Yde. Jan van Zijverden (de auteur van het boek) en Vincent van Vilsteren (conservator archeologie) wisten op bijna alles een antwoord te geven. Af en toe klonk echter: “Als we dat eens wisten” en “Wist ik het maar”. Waarop Rosanne antwoordde: “Soms moet iets ook gewoon een raadsel blijven, dat is spannend”.

Want in welk jaar het meisje van Yde precies leefde is niet bekend. Het is een schatting dat ze ongeveer leefde 40 voor en 50 na Christus. De Germanen hadden geen schrift, dus is er niets opgeschreven. Vandaar dat het meisje van Yde ook geen naam heeft. Van diepzinnige vragen tot hele simpele dingen die kinderen van deze tijd bezig houden, alles kwam aan de orde.

Het verbaasde de kinderen dat het veenlijk zo plat is. De verklaring hiervoor is redelijk simpel volgens de heren. Door de druk van het veen wordt alles vanzelf plat. Aandacht luisteren de kinderen naar alle vragen en antwoorden. Ze vragen zich ook af waarom het meisje van Yde zo bijzonder is. Ze horen dat het meisje het eerste veenlijk is én dat er een reconstructie van het hoofd is gemaakt in 1994.

Ook willen ze weten welke kleur ogen het meisje had. Dat blijkt dus zeer waarschijnlijk blauw te zijn geweest. Men heeft de haren onderzocht en de vorm van de pigmentkorrels was ovaal, dit betekende dat het meisje blond was. En mensen met blond haar hebben bijna altijd blauwe (of blauwgrijze) ogen.

En zo blijven de vragen maar komen. Waarom heeft het meisje van Yde geen benen ? En wederom komt er een logische verklaring. Het meisje heeft wel benen, alleen is het meisje niet gevonden bij het graven, maar bij het baggeren. Stukje bij beetje is ze naar boven gehaald en daardoor is het veenlijk iets uit elkaar getrokken. Een deel van het been is waarschijnlijk achter gebleven.

Gaandeweg de ochtend komt het meisje van Yde helemaal tot leven. Ze krijgt letterlijk en figuurlijk een gezicht. Eén van de jongste leerlingen blijft maar vragen stellen. Hij lijkt helemaal terug te keren in de tijd en stelt vraag na vraag.

Zijn belangstelling wordt, samen met de vragen van twee andere leerlingen, beloond met het mooie kinderboek “Mysterie in het Veen”.

In het boek is ook het antwoord op de vraag te vinden waarom ze is vermoord: Het was een offer aan de Goden. Het boek is sinds vandaag te koop voor € 14,95 en verkrijgbaar in de Museumshop en bij boekwinkels in heel Nederland.

Vol met indrukken gaan de leerlingen weer terug naar Yde, daar waar het veenlijk is gevonden en waar ze nu een gezicht bij hebben gekregen. Het verleden uit hun dorp kwam vanochtend tot leven.

Tekst en foto’s: M. Babtist – Spiegelgrafie


2Divorce Assen


Bowlen in Assen