Met 400pk door het centrum van Assen

DELEN

Met 400pk door het centrum van Assen

“Een droom”, dat is wat de twee prijswinnaars, Rino en Randy v/d Veen, van een exclusieve rit over het drie kilometer lange TT City Racing parcours in Assen, nog konden zeggen voor de chauffeurs van de zogeheten ‘safety cars’ het gaspedaal diep indrukten.

Met 400pk door het centrum van Assen
De winnaars Rino en Randy

Nieuws in Assen gaf twee ritten weg in deze exclusieve bolides waarvan de Macan Turbo Porsche maar liefst 400pk onder de motorkap heeft liggen. Van 0-100 kilometer in 4,8 seconden en een topsnelheid van ruim 265 kilometer per uur. De andere safety car, een Invinity Q50 Hybrid V6 met 364 paardenkrachten en van 0-100 in 5,15 seconden.

Safety Car en Assen

De safety car is in de autosport en motorsport een wagen die de snelheid van deelnemende auto’s of motoren op het circuit beperkt, in geval van een gevaarlijke situatie zoals een groot ongeluk of object op de baan. Gedurende deze periode rijdt de wagen voor de raceleider. Op enkele uitzonderingen na mogen deelnemers aan de race niet voorbij de safety car rijden. Wanneer de gevaarlijke situatie opgelost is, verlaat de wagen het circuit en de deelnemers mogen verder racen.

De eerste bestuurder ooit in de Formule 1 van een safety car was overigens een Assenaar ! Egbert “Eppie” Wietzes. Hij is een voormalig Canadees autocoureur van Nederlandse afkomst en werd op 28 mei 1938 geboren te Assen.

Wietzes reed tweemaal in de Formule 1. Zijn debuut maakte hij in 1967 voor Lotus (teammaten: Graham Hill, Jim Clark, Mike Fisher), en in 1974 reed hij voor Team Canada F1 Racing in een Brabham (teammaten: Carlos Reutemann, Carlos Pace, John Watson, Ian Ashley). Hij slaagde er in beide seizoenen niet in om punten te behalen. Zijn grootste succes behaalde hij in 1981 in de F5000 klasse. Hij won het Trans-Am Kampioenschap.

Wietzes schreef in de Formule 1 nog wel historie door de eerste bestuurder van een safety car in de F1 te zijn. In 1974 bestuurde hij een Porsche 914 twee ronden nadat François Cevert en Jody Scheckter met elkaar in botsing kwamen.

© Nieuws in Assen