Militairen Luchtmobiele Brigade Assen in Normandië

DELEN

ASSEN – Zaterdag 6 juni is het precies 71 jaar geleden dat de bevrijding van Europa begon in het Franse Normandië. Zo’n zeventig militairen van de Luchtmobiele Brigade uit Assen hebben hun tenten opgeslagen in het Franse dorpje Picauville in het Noord-Westen van Basse- Normandië. Het dorpje Picauville werd tijdens D-Day in 1944 bevrijd door het 508ste Parachute Infantry Regiment 82nd Airborne Division.

De militairen van de Luchtmobiele Brigade zijn in Normandië om een aantal ceremonies bij te wonen waaronder een ceremonie in Picauville waar ze samen met ruim 200 andere militairen, waaronder Amerikaanse parachutisten, mee zullen lopen in een parade. Zaterdag zal de groep Drentse militairen een ceremonie bijwonen rondom het kerkplein en ‘Monument Signal’ in Sainte-Mère-Eglise. Deze kleine stad werd op 6 juni 1944 bevrijd door luchtlandingsdivisies van de 82ste divisie, en was de eerste bevrijde stad van de invasie.

Het was een belangrijk dorpje voor de invasie, want het lag midden op de weg die de Duitsers zouden nemen voor een tegenaanval tegen de mannen op Utah Beach. Er staat nu nog steeds een museum gewijd aan de parachutisten. Ook hangt er aan de kerk een parachutistenpop ( zie foto). Dit is een gedenkteken voor de parachutisten en voor de parachutist John Steele die met zijn parachute aan de toren bleef hangen . Daarbij is hij onder vuur genomen door de Duitsers en in zijn voet geraakt. Hij heeft het overleefd door zich dood te houden.

John Steele overleefde de oorlog en is nadien meerdere malen teruggegaan naar Sainte-Mère-Eglise waar hij tot ere-burger werd benoemd. Steel overleed aan keelkanker op 16 mei 1969.

Foto(s) © Nieuws in Assen.