Misdaad in Assen ook op de kaart

DELEN

ASSEN – Op Misdaad in Kaart kunt u zelf zien of en waar er de afgelopen drie maanden in uw omgeving is ingebroken. Pogingen en inbraken worden getoond. De kaart wordt maandag tot en met vrijdag dagelijks voor 8.30 uur bijgewerkt. Om de privacy van gedupeerden te waarborgen, worden inbraken getoond in stippen op de kaart. De stip, met daarin het aantal inbraken, staat exact in het midden van een viercijferig postcodegebied. De stip komt dus niet overeen met een specifieke woning. Na een klik op het bolletje in een postcodegebied verschijnt een venster. De datum die hierin staat, is de datum waarop de politie kennisnam van de inbraak.

Voor wie is Misdaad in Kaart bedoeld?

Misdaad in Kaart is bedoeld om inwoner bewust te maken van de kans op woninginbraak in de wijk. Het is een dagelijks ververst, actueel beeld. Bijna realtime, met maximaal 24 uur vertraging. Na drie maanden verdwijnen de cijfers van die eerste dag weer en verschijnt de volgende dag. Het schuift dus iedere keer een dag op.  Misdaad in Kaart voorziet niet in trends en ontwikkelingen maar geeft landelijk een actueel beeld van de spreiding van woninginbraken. De kracht van Misdaad in Kaart is de continue beschikbaarheid van informatie over de eigen wijk.

Waarom zet de politie alle woninginbraken op een kaart?

Omdat woninginbraak regelmatig voorkomt en het een grote impact heeft op de slachtoffers. Inbraak staat in heel Nederland hoog op de agenda. Samen met veiligheidspartners zoals gemeenten en Openbaar Ministeries probeert de politie de inbraakcijfers omlaag te brengen. Door voor iedereen zichtbaar te maken in welke postcodegebieden er wordt ingebroken, hoopt de politie dat u de nodige maatregelen treft om de kans op een woninginbraak te verkleinen.

Wat kan ik zelf doen om de kans op een inbraak te verkleinen?

Inbrekers gebruiken verschillende methoden om in te breken. Over het algemeen willen ze binnen enkele minuten in een woning zijn. Lukt dit niet, dat zullen ze al snel een ander huis kiezen. Extra sloten, anti-inbraakstrips en andere maatregelen maken het een inbreker flink lastig. Als inbrekers met het openmaken van deuren of ramen bezig zijn doen ze dit het liefst in het donker of op een beschutte plek. Gesnoeide begroeiing en goede buitenverlichting maken uw huis een stuk onaantrekkelijker voor inbrekers.

Lees hier meer preventietips over woninginbraak.