Modeketen Miss Etam failliet verklaard

DELEN

ASSEN – De rechtbank Den Haag heeft Etam Groep Retail dinsdagmorgen failliet verklaard. Het faillissement bleek onvermijdelijk toen duidelijk werd dat Etam na een surseanceperiode haar schuldeisers niet zou kunnen betalen. De inmiddels lopende onderhandelingen over een doorstart van Etam Groep Retail gaan door.

De Miss Etam en Promiss winkels blijven in afwachting van deze doorstart open. Miss Etam heeft ook een vestiging in Assen (Mercurius Centrum). De arbeidsovereenkomsten met medewerkers van het filiaal zullen worden opgezegd.

Etam Groep Retail kreeg 9 april surseance van betaling. De toen aangestelde bewindvoerders mr. Pierre van Voorst en mr. Martijn Vermeeren zijn nu benoemd als curator.

Doorstart

De curatoren trachten binnen enkele weken een doorstart te realiseren voor Etam Groep Retail. Gisteren hebben meerdere partijen een overnamebod ingediend, waarover deze week onderhandeld zal worden. Over het aantal en de inhoud van de biedingen doen de curatoren geen mededelingen zolang deze onderhandelingen lopen.

De winkels van Miss Etam en Promiss blijven open tot er duidelijkheid is over een doorstart. Ook de webwinkels, outletwinkels, het distributiecentrum en het hoofdkantoor blijven open. De winkels worden normaal bevoorraad. Dit is mogelijk dankzij een boedelkrediet van de banken.

De afgelopen weken hebben de medewerkers in de winkels en het hoofdkantoor alles op alles gezet om het bedrijf te behouden. Ook klanten hebben massaal steun voor de winkels uitgesproken via de facebookpagina van Miss Etam en Promiss.

Faillissement

Tijdens de surseanceperiode werd duidelijk dat Etam Groep Retail op langere termijn haar schulden niet zou kunnen betalen. Directie en bewindvoerders waren toen wettelijk verplicht om de rechtbank te vragen de surseance ‘om te zetten’ in een faillissement.

 Gevolgen voor medewerkers

Zoals gebruikelijk bij een faillissement zullen de curatoren de arbeidsovereenkomsten met alle medewerkers opzeggen. Gedurende de opzegtermijn van maximaal 6 weken blijven de medewerkers in dienst én aan het werk voor de Etam Groep. Zij krijgen hun salaris en vakantiegeld over deze resterende periode betaald via de UWV loongarantieregeling. Het UWV is ingelicht en start zo snel mogelijk een registratieprocedure om de salarissen te kunnen uitbetalen. Dit kan enkele weken duren.