Molukse volksopstand tegen de Hollanders in De Nieuwe Kolk

DELEN
ASSEN – KRUIT! vertelt een onderbelicht verhaal uit de gedeelde geschiedenis van Nederland en de Molukken: de Molukse volksopstand tegen de Hollanders in 1817, geleid door volksheld Pattimura. Hierbij werd het Nederlandse Residentengezin Van den Bergh in Fort Duurstede afgeslacht. Alleen de kleine Jean Lubbert overleefde de nachtmerrie.

De voorstelling kan worden gezien als een gevecht om verzoening. Decennia na zijn executie keert Pattimura terug naar het fort om de confrontatie aan te gaan met de Hollander wiens familie hij uitmoordde, zich te verzoenen met zijn verleden en zijn identiteit te overdenken. Pattimura: “De wereld staat al honderden jaren in brand. Ook vandaag nog wordt iemand, ergens, onthoofd. En wij kijken gewoon toe. Niemand stelt zichzelf de vraag: ‘Zou ik dat kunnen?’ Terwijl het antwoord duidelijk is. Duidelijk en altijd ‘ja!’ Iedereen is tot alles in staat.”

Na 15 succesvolle en uitverkochte voorstellingen dit voorjaar in diverse theaters in Nederland volgde in november een geslaagde tournee door Indonesië, met voorstellingen in Ambon/de Molukken (Taman Budaya) en Jakarta (Erasmushuis, Nederlandse Ambassade). Door de samenwerking met (een selectie uit) het 160 koppige orkest Molucca BambooWind Orchestra (MBO) uit Ambon, een belangrijke culturele partner van Stichting DeltaDua en het enige bamboeorkest ter wereld, ontstond een geheel nieuwe voorstelling.

De medewerking van de Indonesische overheid aan de voorstelling is opmerkelijk, omdat het repressieve beleid vrijwel iedere oproep tot zelfbeschikking de kop in heeft gedrukt. Ondanks de gevoeligheden rond de Molukse kwestie, kreeg DeltaDua wél toestemming om de politiek beladen voorstelling KRUIT! in Indonesië te spelen. Ook de Nederlandse ambassadeur Rob Swartbol, aanwezig bij de première van de tournee, juichte dat toe: “Kunst is een prachtige aanvulling op de diplomatie, omdat er in een voorstelling als deze dingen kunnen worden gezegd die je als politicus niet kunt uiten”. The Jakarta Post schreef op 27 november 2015: The dialog of Pattimura, Lubbert and Risakotta can be translated to the present, where violence still occurs and reconciliation remains a challenge.

Vanaf 11 februari 2016 brengen DeltaDua en Molucca BambooWind Orchestra deze nieuwe versie terug naar de Nederlandse podia, waarmee zij vorm geven aan een van hun doelstellingen: het versterken van de artistieke uitwisseling tussen Nederland en Indonesië en in het bijzonder de Molukken via muziektheater.

Op donderdag 11 februari 2016 is de voorstelling KRUIT! te zien in De Nieuwe Kolk in Assen. Reserveren? Klik hier!


Facebook Nieuws in Assen


Bowlen in Assen