Molukse wijk in Assen bestaat 50 jaar

DELEN

ASSEN – De Molukse wijk Assen bestaat dit jaar 50 jaar en dat willen de bewoners uiteraard niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Waar de eerste viering op zondag 6 september 2015 een ingetogen middagviering was, pakt het comité “Halve eeuw Molukse wijk” aanstaande zaterdag 31 oktober 2015 het groter aan.

Na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië, kwamen duizenden KNIL militairen in 1951, op dienstbevel, met hun gezinnen naar Nederland. Hen was beloofd dat het om een tijdelijke oplossing zou gaan, van maximaal 6 maanden. Daarna zou men weer huiswaarts kunnen keren naar de aan hun beloofde vrije Molukse Republiek. Maar die belofte werd niet waargemaakt. Eenmaal aangekomen in de haven van Rotterdam werden zij op staande voet ontslagen uit hun militaire functie. De Molukkers werden vervolgens in voormalige kampen gestopt, zoals Kamp Westerbork, wat omgedoopt werd tot Kamp Schattenberg.

In de jaren 60 besloot de overheid om de Molukse gemeenschap te laten integreren in de Nederlandse samenleving, maar met behoud van hun Molukse cultuur. De Molukse gemeenschap is een hechte gemeenschap. Dat is één van hun kenmerken. Met die wetenschap besloot de overheid “speciale” Molukse wijken te bouwen in Nederland. Wijken die alleen bestemd zijn voor Molukkers. De verhuizing van een kamp naar een woonhuis ging niet zonder slag of stoot. Sommige Molukkers vonden dat de overheid voor hen moest blijven zorgen en weigerden naar een Molukse wijk te verhuizen, waar ze voor hun zelf moesten gaan zorgen. In Assen werd ook een Molukse wijk gebouwd. Met 171 gezinswoningen is “Wijk 1”, zoals de Molukse wijk genoemd wordt, de grootste Molukse wijk van Nederland.

Nu zijn we 50 jaar verder. De jaren zijn verstreken. De eerste generatie, in de jaren 60 nog talrijk aanwezig, is anno 2015 nog maar op één hand te tellen in de Molukse wijk. De huidige bewoners zijn veelal van de 2e en 3e generatie. In totaal telt de Molukse gemeenschap in Assen inmiddels 5 generaties. In 50 jaar tijd is veel veranderd. Maar wat wel hetzelfde is gebleven, is de verbondenheid binnen de Molukse gemeenschap in Assen. En dat zal ook weer verwerkt worden in het thema van de aankomende viering. Het thema is “Gandong eh” en dat betekent verbondenheid. Verbondenheid wat versterkt zal worden naar de toekomst toe voor de huidige en toekomstige generatie Molukkers.

De viering van aankomende zaterdag zou niet mogelijk geweest zijn zonder hulp van buitenaf. Deze dag wordt o.a. gesponsord door Jumbo Nobellaan. Jumbo nam onlangs C1000 over en is nu bezig met een verbouwing, om het filiaal aan de Nobellaan uit te breiden. Tevens willen zij met deze sponsoring meer betekenen voor de Molukse gemeenschap. Overige sponsors zijn:

Actium
Administratiekantoor Pattipawaej
Dikmen
FreeLife
Groentotaal A. De Boer
Gemeente Assen
Mijn buurt Assen
Molukse inwoners Assen
Poeisz
Provincie Drenthe
Toos van Dijk
Toko Boemboe

Programma 31 oktober feestelijke dag “Halve Eeuw Molukse Wijk Assen”

10.15 uur – 10.45 uur Gandong Ceremonie
11.00 uur – 12.00 uur Welkomswoord en opening feestdag
12.00 uur – 14.00 uur Makan Patita
14.30 uur – 18.00 uur Culturele Middag met o.a. zang, muziek, spelletjes etc.
19.00 uur – 23.30 uur Pesta & Dansa (Onngo Titaley & FOCO)

Aan de kleintjes onder ons is ook gedacht – De hele middag kunnen de kinderen gebruik maken van speelattributen van de sportbus.

Tekst: Emerson Terinathe – Foto © Moluks Historisch Museum