Monster van Assen krijgt geen TBS

DELEN

ASSEN – Een levenslang gestrafte gedetineerde die zijn straf op grond van zijn psychische conditie in een gevangenis kan ondergaan, kan niet ten behoeve van resocialisatie in een TBS-inrichting worden opgenomen.

Tot deze uitspraak kwam de beroepscommissie naar aanleiding van een beroep van Jan S. die in 2000 tot levenslange gevangenisstraf is veroordeeld voor een aantal zedenmisdrijven, waaronder de ontvoering, verkrachting en moord op de zevenjarige Chanel Naomi Eleveld uit Assen.

De veroordeelde Jan S. alias ‘Het Monster van Assen’ wil in een TBS-inrichting worden geplaatst, omdat hij anders geen perspectief heeft op beëindiging van de detentie, zoals op grond van uitspraken van het Europese hof voor de rechten van de mens is vereist.

Voor een dergelijke plaatsing kan een gedetineerde in aanmerking komen bij detentieongeschiktheid, of als de in het gevangeniswezen beschikbare psychiatrische zorg niet afdoende is. Daarvan is bij deze veroordeelde niet gebleken. De beroepscommissie acht plaatsing van een veroordeelde tot levenslange gevangenisstraf in een TBS-inrichting – met omzeiling van de gratieprocedure – niet de geëigende weg om resocialisatie te bewerkstelligen.

Als gevolg van deze uitspraak blijft de veroordeelde gedetineerd in een penitentiaire inrichting.