Mustang rijwielfabriek Assen

DELEN

Mustang rijwielfabriek Assen

Aan het einde van de 19e eeuw vestigde de eerste industrie zich in ambtenarenstad Assen. Zo kwam er een exportslachterij (Thompson & co, 1887), een zuivelfabriek (Coöperatieve centrale knederij- en boter exportvereniging), een sigarenfabriek (1884), een azijnfabriek en een ijzergieterij. Een timmerfabriek, cementpannen fabriek en een ‘stoom wasch- en strijkinrichting’ volgden.

Het zal in 1909 of misschien begin 1910 zijn geweest, dat de 31-jarige Harm de Geeter tegen zijn jongere broer zei: “Tiem, vanaf nu doen we het anders. We werken ontzettend hard, en alleen onze bazen worden er beter van. Wat zij kunnen, kunnen wij ook. We moesten maar voor ons zelf gaan beginnen.” Misschien was het ook wel de 23-jarige Tiem die tegen Harm zei: “De laatste jaren zijn hier in Assen heel wat bedrijven opgericht. Die lopen als een trein. Jij en ik, we zijn allebei handig met metaal. Vernikkelen, verkoperen, fietsen opknappen, dat soort dingen. Als we snel zijn, zijn we de eersten met zo’n firma!”  We weten het niet precies, maar zo zal het ongeveer zijn gegaan. Het was het begin van de Mustang rijwielfabriek, die bijna 75 jaar zou bestaan.

Slechte economische tijden

De economische situatie was niet gunstig en het ging niet goed met de handel. Het bedrijf vroeg in 1984 in surseance van betaling aan. De broers De Geeter verkochten Mustang uiteindelijk aan één van de eigenaren van fietshandelaar Ferwerda uit Groningen. Onder zijn leiding bleef Mustang nog een jaar bestaan, waarbij de merknamen Mustang en Albatros in gebruik bleven. Maar de Mustang fabriek, die in de jaren ‘20 nog aan de rand van Assen had gestaan, lag inmiddels zeer centraal in de stad. Het terrein aan de Paul Krugerstraat was – ondanks de bodemvervuiling – zoveel waard, dat het uiteindelijk lucratiever bleek om het aan een projectontwikkelaar te verkopen. Mustang – de laatste fietsenfabriek van Assen – sloot in 1985 definitief haar deuren.

Het hele verhaal over de Mustang fabriek in Assen lezen? Klik hier!

Met dank aan Sandra de Geeter.